ÅLAND UNITED 2
KMF KUOPIO 2
FOTBOLL. Åland United gjorde sin sämsta match hittills i år då KMF Kuopio kom på besök till Eckeröhallen i kväll.
– Men ska man se något positivt i det så är det väl att vi klarar av att ta poäng fast vi inte spelar bra, säger tränaren Marianne Miettinen.
Med Satu Kruus på bänken och Jaana Lyytikäinen i Italien på landslagsuppdrag bjöd Åland United inte på något glänsande spel i Eckeröhallen på skärtorsdagskvällen. Matchen började visserligen med två fina chanser för ÅU – först passade Nina Hietanen fram till Kati Nyman som fick på ett bra skott och sedan orsakade ett inlägg från Emma Liljegren sådan kalabalik i KMF:s straffområde att en försvarare var nära att göra självmål – men sedan var KMF klart bättre under hela första halvlek.
– Vi stressade för mycket och ingenting fungerade, säger Adelina Engman, som spelade första halvlek som högerback.
Åland United var redan före torsdagens match klara för semifinal i ligacupen, men att det dåliga spelet skulle ha orsakats av omotivation har Engman svårt att tro.
– Nej, det var ändå en viktig match för oss ur träningssynpunkt.

Bättre i andra
Ändå verkade KMF betydligt mer taggade än ÅU. Gästerna vann så gott som varje duell på mittfältet och gång på gång bröt de ÅU:s passningar varpå de satte press mot hemmalagets straffområde. I den 42:a minuten kunde ÅU inte heller längre stå emot. Engman misslyckades med en rensning varpå KMF:s Eriikka Lyytinen kunde sätta 1–0 för gästerna.
Inför andra halvlek gjorde Miettinen ommöbleringar i laget. Hon bytte plats på Kati Nyman, som i första halvlek spelade i anfallet, och Engman och därtill bytte hon ut Nina Hietanen mot Kruus.
– Jag var inte alls glad att jag behövde byta in Satu, jag hade velat vila henne. Men Nina började må dåligt så jag var tvungen, säger Miettinen.
Bytet hade dock en positiv inverkan på spelet. ÅU började spela lite bättre och det man presterade i anfallsväg skedde till stor del på högerkanten, där Nyman och Kruus nu spelade. I den 58:e minuten krigade Kruus till sig bollen, varpå hon slog ett inlägg och Taina Hartikainen kunde trycka in kvitteringen.

Sömngångare
Två mål till skulle ännu skrivas till protokollet. I den 66:e minuten gjorde Åland United matchens snyggaste. Engman fick pannan på ett perfekt slaget inlägg från höger och 2–1 var ett faktum. Tyvärr för hemmalaget replikerade KMF minuten därpå och matchen slutade oavgjort.
– Jo, det var den sämsta match vi spelat i år. Kanske spelade det in att den här matchen var betydelselös ur tävlingssynpunkt, för i första halvlek såg det ut som att tjejerna gick i sömnen, säger Miettinen.
Hon konstaterar också att det påverkade mycket att Satu Kruus saknades på planen i första halvlek och att Jaana Lyytikäinen inte alls var med.
– Jaana är en spelare på innermittfältet som vågar lugna ner spelet och hålla i bollen. Därmed inte sagt att de andra var dåliga i dag men hon ger fler möjligheter. Vi saknar bredd i vårt spel i dag också, och vi får inte till rätt avstånd i anfallsspelet.