DELA

Kapplöpning för hundarnas skull

HUNDKAPPLÖPNING. I drygt ett års tid har Jessica Andersson och Conny Alexandersson sysslat med hundkapplöpning.
– Det är ett bra sätt att aktivera dem på, säger Andersson med parets två saluki-hundar i åtanke.
Första gången Jessica Andersson och Conny Alexandersson tog med saluki-tiken Aqilah till kapplöpningsbanan i Åkersberga fanns det inga större planer på en fortsättning.
– Vi åkte iväg på tävling för att testa och märkte att det här var ju jätteroligt, säger Jessica.
I år har Aqilah deltagit i två tävlingar och placerat sig på andra respektive första plats. Men några pengar har Jessica och Conny inte tjänat på sin hund och det är inte heller meningen. I de nordiska länderna är hundkapplöpning en liten sport och utövarna håller främst på för hundarnas skull.


Dåligt rykte
Jessica och Conny är rätt nöjda med nivån på hundkapplöpningen i Norden. I Storbritannien, där kapplöpning framförallt med den besläktade rasen greyhound omsätter stora pengar, är det inte ovanligt att hundarna far illa.
– Greyhound-racing har fått ett rätt dåligt rykte på grund av vad som har hänt och händer i Storbritannien, säger Jessica.
I Norden styrs hundkapplöpningen av stränga regler, allt för att skydda hundarna. Till exempel får en hund bara delta i ett lopp i veckan.
– Jag tror att de här skulle klara av mer, men det är ändå bra att det inte blir för mycket, säger Jessica som var tvungen att skaffa sig en licens för att få börja tävla med Aqilah.


Stark jaktinstinkt
Någon större träningsanläggning har Jessica och Conny inte hemma i Hammarland Östanträsk.
– Vi brukar gå ut på en åker, säger Conny.
Rasen saluki kommer ursprungligen från mellanöstern. Som ras är den cirka 6000 år gammal och en gång i tiden framavlad för jakt. Jaktinstinkten är fortfarande stark.
– Den går igång direkt när någonting rör på sig, säger Jessica.
– Det är en fin sport. Det är bara att ta en fika och släppa iväg hundarna, säger Conny.
Eftersom det inte är tillåtet att jaga med salukin blir kapplöpningen ett sätt för dem att aktivera Aqilah och parets andra saluki, Sani, på.


Två discipliner
Tävlingsdistanserna i hundkapplöpning är 320 meter, 550 meter och 780 meter och det går undan när hundarna släpps lös. Som bäst har Aqilah tillryggalagt 100 meter på 6,91 sekunder. På 550 meter är hennes bästa tid 38,7 sekunder.
– De är snabbar är den flesta personbilarna i accelerationen, säger Conny.
Förutom den mer renodlade kapplöpningen tävlar man även i lure coursing där hundarna jagar ett simulerat byte på ett öppet fält. I lure coursingen har inte bara snabbheten betydelse utan hundarna bedöms även enligt andra kriterier.


Tillbakadragen
Trots att salukin har en stark jaktinstinkt är den inte en aggressiv hundras. Snarare är den rätt tillbakadragen, enligt Jessica.
Förutom Aqilah och Sani känner Jessica och Conny bara till en eller möjligen två andra saluki-hundar på Åland. De skulle gärna se att hundkapplöpningen fick flera utövare på ön. Dels för att själva få sällskap, dels för att Aqilah och Sani, som ännu är för ung för att tävla, skulle få någon att träna med.
– Ja, absolut, alla gånger. Det skulle vara roligt, säger Jessica och tillägger att det bara är att höra av sig om man är intresserad.

Martin Portin

martin.portin@nyan.ax

Foto: Andreas Dienert