DELA

Jeglertz drömträning med Åland United

FOTBOLL. Här får Åland United-spelarna landslagsträning – på hemmaplan.
Förbundskaptenen Andreé Jeglertz ger åtta spelare specialsydda pass inför EM i sommar.
– För mig är det här den utlimata träningen, säger Jeglertz.
Under vintern och våren är tanken att det finska landslagets förbundskapten Andreé Jeglertz ska komma till Åland varje fredag för att träna Tiina Saario, Adelina Engman och Jaana Lyytikäinen och slipa på detaljer under specialutformade träningspass.
Förutom Åland har Jeglertz liknande träningsgrupper i Karleby och Helsingfors i satsningen som innefattar åtta landslagsspelare och syftar till att stå så väl rustade som möjligt inför sommarens EM-slutspel.
– Det är ett projekt från Bollförbundets sida där jag sen har valt ut ett antal spelare jag vill jobba extra med. Spelarna får ett litet stöd ekonomiskt för att kunna medverka på träningarna, normalt sett är det ganska svårt för damspelare att hinna med extrapass mitt på dagen eftersom dom har jobb eller studier att tänka på. Så den här chansen är unik i Finland, och jag tror det är få andra länder som jobbar på det här sättet, säger Andreé Jeglertz som hoppas satsningen utvecklas framöver.
– Förhoppningsvis ska vi kunna innefatta en hel trupp på tjugo spelare framöver för att kunna ha dom i kontinuerlig träning. Gärna också när det inte är mästerskapsår som den här säsongen, och det får gärna smitta av sig på klubblagen också.


Något extra
I juli avgörs dam-EM i Sverige.
En upplevelse som lovar att bli något extra för malmöiten Andreé Jeglertz som tagit Umeå IK till SM-guld i allsvenskan och även tränat Djurgårdens herrlag.
– Att få uppleva ett mästerskap i Sverige när man representerar ett annat landslag blir så klart häftigt. Särskilt med tanke på att vi spelar i samma grupp som Sverige.
Vad tror du om Finlands chanser i EM?
– Man ska vara försiktig med att prata målsättningar när det återstår ett halvår innan turneringen börjar. Men vi ska inte åka dit bara för att se och lära. Vi ska komma dit så väl förberedda som det går, men jag vill inte prata målbilder eller placeringar redan nu.


Väldigt bra möjlighet
I Åland United finns en handfull spelare som kan göra Finlands svenska EM-sommar till ett minne för livet.
18-åriga supertalangen Adelina Engman har redan visat vad hon går för på den högsta nivån. Tiina Saario är den rutinerade landslagsspelaren som valde att lämna HJK för Åland United i år och Jaana Lyytikäinen återvänder till laget hon representerade senast 2010.
Dessuom knackar namn som Maiju Ruotsalainen (som gjorde Saario, Engman och Lyytikäinen sällskap på den senaste träningen) och Maryette Karring på dörren till A-landslaget efter sina uppdrag i A-truppen.
– Att få chansen att träna i en så liten grupp med duktiga spelare och jobba på dom saker man behöver förbättra är en väldigt bra möjlighet för oss, säger Jaana Lyytikäinen och får medhåll av mittfältskollegan Tiina Saario.
– När vi är så få kan tränaren verkligen komma in på detaljnivå och förklara vad man ska göra bättre. I en sån här träning kan jag slå femtio passningar i en övning och nöta på det, jämfört med bara några stycken om jag skulle ha tränat med klubblaget, så det är bara bra att vara få spelare.


Alla är hungriga
För Andreé Jeglertz är individuella träningspass en stor del av hans tränarfilosofi.
– Det är den ultimata träningen. Generellt sett kan man säga att vi är bra på att träna lag i Norden, men vi är ganska traditionsbundna i vår syn på att fotbollsträning måste ske med hela laget. För dom här tjejerna som alla är hungriga efter att bli bättre är det suveränt att kunna ge feedback till dom direkt efteråt, jämfört med att ge generell feedback till hela truppen, säger Jeglertz och fortsätter:
– Jag jobbade på ett liknande sätt i Umeå och Djurgården eftersom jag tycker det är en bra väg att gå för att göra träningen mer effektiv.
Vilken är den största skillnaden mellan att träna herr- och damspelare?
– Generellt kan man säga att killar i större utsträckning tycker att man kan allt redan, medan tjejer är mer öppna för att lära sig nya saker. Som kille kan man drömma om att bli proffs i Spanien och Italien och tjäna miljoner på sin idrott, medan väldigt få damspelare får den chansen. Det som i stället driver dom är att se hur bra dom kan bli, och tjejerna vill känna att det finns en mening med allt dom gör.
Hur mår finsk damfotboll i dag?
– Jag skulle säga att den har tagit stora kliv på senare år. Jag började som förbundskapten 2010 efter att Finland arrangerat EM på hemmaplan. Turneringen var en succé, men man följde inte upp den direkt efteråt. Nu ser vi däremot att kvaliteten på tränarna i ligan har höjts och att lagen får större möjligheter när både ledare och spelare heltidsanställs i högre grad än tidigare.
– Åland United är det bästa exemplet på det; här tränar man redan två gånger om dagen och spelarna kan fokusera på fotbollen, förhoppningsvis inser fler klubbar att man måste ge tjejerna bättre förutsättningar än att dom ska träna fem pass i veckan utanför jobb och studier och sen ägna helgerna åt att sitta i en buss på väg till matcherna.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax

tfn 528 462

Foto: Erkki Santamala

erkki.santamala@nyan.ax