IFK:s två nickmål gav tre poäng

FOTBOLL. Sviten håller i sig, nu har IFK Mariehamn nio matcher på rad utan förlust vilket är ett präktigt rekord för klubben. Men gårdagens seger över KooTeePee var inte helt lätt.
– Hela andra halvlek var jobbig för en tränare, säger assisterande tränare Allan Överström.
(På bilden målskytten Jani Lyyski.)

IFK Mariehamn tog tidigt kommandot i Kotka. Redan efter elva minuter kunde Daniel Johansson, som ersatte avstängde Andreas Björk i anfallet, nicka in ledningsmålet efter ett fint inlägg från Patrik Rikama.
Mariehamnarna förde spelet och hade både frisparkar och skott utanför som hade kunnat resultera i ytterligare mål. Och tvåan skulle komma, i 44:e minuten strax innan halvtidsvila, tilldelades IFK en hörna som David ”Tulle” Carlsson slog. Sparken gav bollen en fin inåtskruv och mittacken Jani Lyyski släppte sin bevakning, flög fram och tryckte pannan mot bollen som flög in i maskorna bakom Janne Henriksson.
Det fina spelet i första halvlek mattades dock av i andra då KooTeePee började ta för sig. I 66:e minuten lönade sig hemmalagets press och Mika Hänninen kunde reducera till 1–2 efter ett praktskott från drygt 20 meters håll. Ställningen höll sig matchen ut, även om det var onödigt nära en kvittering i slutminuterna. Särskilt sedan IFK tvingades spela med en man mindre sedan David Carlsson dragit på sig matchens andra varning och förvisats ut från planen.
– Två filmningsvarningar. Lite onödigt när Kotka pressade, men han hade ingen bra match annars och då blir det lätt så, säger Allan Överström.

Svårslagna hemma
Det var med andan i halsen IFK:arna kunde jubla vid slutsignalen.
– Hela andra halvlek var jobbig för en tränare. Kotka är ett typiskt hemmalag, svårslagna och med mycket energi. De satte oss under hård press och vi klarade inte av vårt eget spel, utan föll in i deras genom att slå ifrån oss.
Många inlägg och frisparkar bakåt mot målvakten Willis Ochieng präglade slutminuterna.
– Det hängde ett mål i baken hela tiden, beskriver Överström och fortsätter:
– Vi hade ett par lägen tidigare i matchen där vi kunnat avgöra. Hade vi gjort 3–0 hade matchen varit punkterad.