IFK visade tänderna i tuff ligapremiär

FOTBOLL. IFK tog med sig alla tre poäng hem till Åland från säsongens längsta bortaresa, men det krävdes en Simon Nurme mellan stolparna.
Efter en lång resa för IFK med färja till Åbo och nattåg till Rovaniemi rätades alla frågetecken om IFK:s startelva i premiären ut på söndagkvällen. Mathias Wiklöf startade på topp istället för Robin Eriksson som fortsatt inte får något förtroende från Pekka Lyyski. Wiklöf på topp skulle visa sig vara ett riktigt drag från IFK-staben.
Matchen började med en väntad matchbild. RoPS satsade på längre bollar mot Emenike Uchenna Mbachu, som ständigt försökte bryta in centralt i planen från sin ytterposition. Både Emil Andersson och Tommy Wirtanen hade mycket att göra med den rörlige Emenike. IFK å sin sida försökte hitta Mathias Wiklöf centralt som vann många nickdueller och slet och jobbade som han brukar. Det var avvaktande från båda lagen med prövande bollar mot båda försvaren.
Petteri Forssell kom in i matchen mer och mer. En frispark från Forssell gick i mål från långt håll när RoPS-målvakten och före detta AIK-spelaren Tomi Maanoja inte var med i matchen, men domaren hade inte blåst igång spelet. I den 22:a minuten visade Forssell definitivt varför han är en sådan stor tillgång för IFK när han i IFK:s första farlighet satte in bollen från kanten perfekt mellan RoPS mittbackar. Mathias Wiklöf tog löpningen och språngnickade in 1-0 förbi en chanslös Maanoja.
Wiklöf fortsatte att vinna nickdueller på topp, och Emineke fortsatte att vara det stora hotet mot IFK. Spelet gick alltmer över till hemmalaget mot slutet av första halvlek, men polcirkelns söner kunde inte hitta några riktigt vassa chanser.

Smakstart i andra
Andra halvlek kunde inte ha börjat bättre för IFK Mariehamn. I den 48:e minuten fiskade Diego Assis upp en retur och satte 2-0 till IFK mellan benen på RoPS-målvakten. Ledningen skulle inte vara länge: Aleksandr Kokko som bytts in i den första halvleken gjorde som han så ofta gjorde i andradivisionen under förra säsongen, mål i rätt tid. Matchklockan stod på 51 minuter när Kokko kom fri efter en djupledsboll och kallt chippade förbi Simon Nurme. Det var match igen i Rovaniemi.
Forssell fortsatte med två giftiga skott, men det var hemmalaget som kom så nära en kvittering. Ett lurigt skott tog på en IFK-spelare och ställde Nurme, men IFK-målvakten fick upp en hand på bollen som gick i stolpen och ut. Det var så nära, och Simon Nurme var på tårna från säsongsstarten.
Matchen gick mot sitt slut, och IFK fick återigen slå ifrån sig. Tommy Wirtanen avvärjde ett skott från Guerra vid straffområdeskanten, men IFK tog tag i spelet när RoPS-spelarna blev alltmer passiva. I slutet av övertiden steg Petteri Forssell fram igen efter en passning från Assis, och de tre poängen var klara.

Mogen prestation
Tränaren Pekka Lyyski var nöjd efter matchen, men manar laget till ödmjukhet efter vinsten.
– Det var en mogen prestation på alla fronter, vi har det passningsspel vi önskar med långa bollar när det är läge för det och ändå vågar vi utmana. Totalt sett har vi bra disciplin, bra avstånd mellan lagdelarna och ett bättre passningsspel än motståndarna, summerar Lyyski matchen.
Vad var tanken med Mathias Wiklöf på topp?
– Vi måste ha en bollhållare på topp när vi möter ett lite annorlunda lag än vad vi är vana vid. Jag hade inget alternativ tycker jag, utan behövde en hårt arbetande toppspelare som störde mittbackarnas uppspel, och det lyckades ju bra, säger Lyyski.