IFK vann förgäves

FOTBOLL. IFK Mariehamn hade inga problem med att avfärda ligajumbon TPS i säsongens sista match.
Men 3-1-segern till trots dog Europadrömmen för Grönvitt – VPS tre poäng borta mot KuPS gör att Vasalaget tar hand om fjärdeplatsen.

Gästande TPS hade ingenting att spela för på Wiklöf Holding Arena under lördagseftermiddagen. Åbolagets degradering till division I var fastställd sedan någon vecka tillbaka och IFK skulle bara gå ut och ta tre poäng.
Det gjorde ålänningarna också utan några större problem.
Diego Assis (bilden) inledde målskyttet efter en kvart efter ett elegant anfall.
Luis Solignac ökade på till 2–0 två minuter senare och när Assis spädde på till 3–0 efter paus var saken klar.
Med knappa tio minuter kvar reducerade TPS till 1–3 genom Juho Lehtonen, men IFK tog de tre poängen.
Dock förgäves, eftersom VPS vann med 1–0 borta mot KuPS lade Vasalaget beslag på fjärdeplatsen. För att strö ytterligare salt i det grönvita såret var det ex-IFK:aren Sebastian Strandvall som gjorde matchens enda mål. Fjärdeplatsen kan bli guld värd för VPS eftersom den kan innebära Europaspel nästa säsong, förutsatt att HJK vinner cupfinalen mot Inter nästa vecka. IFK slutar femma i tabellen.
– Vi såg i halvtid att KuPS hade en man mindre och låg under med en boll. Då var det tungt att gå ut till andra halvlek. Men vi kämpade för att Luis (Solignac) skulle vinna skytteligan, säger försvarsspelaren Bobbie Friberg da Cruz.
Något mer Solignac-mål blev det inte i andra halvlek, men väl en delad skytteligaseger på 14 mål tillsammans med Jaros Jonas Emet (också han med ett förflutet i IFK).  IFK-målvakten Simon Nurme gjorde karriärens sista match mot TPS.