IFK och dom sju underverken

FOTBOLL. IFK Mariehamn förlängde sin förlustfria svit till sju matcher i torsdagens möte mot FC Inter i Åbo. Efter mål av Mats Gustafsson och Andreas Björk vann IFK med 2–0 mot ett för dagen mycket blekt hemmalag. På bilden försöker IFK:s back Peter Blomberg (i gult) ta bollen från hemmalagets Martin Mutumba
Att det var två lag med positiva trender som möttes märktes till en början inte i torsdagens Tipsliga-match mellan FC Inter och IFK Mariehamn. Spelet under den första halvlekens första halva var undermåligt och inget av lagen skapade något framåt förutom små antydningar till chanser. Trots allt var det IFK som var minst dåligt av de båda lagen och i den 27:e minuten gick laget till ledning när Mats Gustafsson snyggt vänstersköt ett volleyskott i mål i efterspelet till en IFK-hörna.
Efter målet följde en tiominuters period utan målchanser innan det var dags för IFK att utöka sin ledning. Kristoffer Weckström utmanade i straffområdet och sköt ett skott som en framrusande Andreas Björk styrde in med magen. Liksom vid det första målet var det FC Inters oförmåga att få bort bollen från det egna straffområdet som låg till grunden för målet.

Gradvis bättre spel
Efter de båda målen började IFK Mariehamns spel löpa något bättre medan FC Inters fortsättningsvis haltade betänkligt, även om Inter strax efter IFK:s 2–0-mål var millimeter och en Clive Hachilensa-fot från att reducera.
Den andra halvleken rivstartade dock hemmalaget genom Martin Mutumba som efter två minuters spel sköt ett skott från 25 meter som träffade stolpen. Ytterligare två minuter senare skapade hemmalaget kalabalik framför IFK:s mål men utan att få in bollen.
Efter de inledande chanserna mattades FC Inters spel återigen av medan IFK Mariehamn koncentrerade sig på att försvara disciplinerat och anfalla genom snabba omställningar. I den 61:a minuten var Justus Vajanne nära att utöka IFK:s ledning men FC Inters målvakt Patrick Bantamoi lyckades med möda tippa Vajannes lyftning över ribban.
Även om FC Inters spel förbättrades ju längre matchen led verkade IFK:s ledning aldrig vara riktigt hotad. I den 84:e minuten skapade Åbolaget visserligen fyra hörnor på rad där den farligaste rensades undan på mållinjen men närmare än så kom aldrig Inter vars spelare rätt tidigt i matchen gav ett uppgivet intryck. David ”Tulle” Carlsson hade i matchens slutskede möjligheten att sätta ett tredje mål för IFK men lyckades inte förvalta sitt friläge. Efter matchen var dock IFK-anfallaren, som gjorde en bra match på topp, mycket nöjd med det egna lagets prestation.
– Det var för j-la bra, konstaterar han strax efter slutsignalen.
– Stundtals spelar vi lysande, fortsätter Carlsson som tycker att den otur laget drabbades av i början av säsongen nu börjar jämna ut sig.
– Vi fortsätter att jobba hela matchen och vi har en helt annan pondus i vårt spel nu jämfört med tidigare, säger han slutligen.