IFK Mariehamn vann Ålandscupen

FOTBOLL. IFK Mariehamn tog i kväll för 16:e gången i rad hem Ålandscupen efter seger med 9-4 över Jomala IK.
– Det gick som förväntat, vi får vara glada att det inte blev tvåsiffrigt i alla fall, säger Jomalas mittback David Lindholm.
Cupfinalen mellan ligalaget IFK Mariehamn och division IV-laget Jomala IK inleddes med att Jomala fick lägga fyra straffar. Andreas Björk satte den första säkert till vänster i målet och Simon Enqvist som slängde sig till höger mellan stolparna var chanslös. Även Jonas Smeds och Henrik Löthman gjorde vad de skulle men Lucas Aaltonen sköt den sista straffen i stolpen och när matchen blåstes igång stod siffrorna alltså 3-0 till Jomala IK.
Det dröjde inte heller länge förrän IFK kunde sätta sitt första mål för dagen. Efter två minuters spel nätade Sasha Anttilainen efter ett inlägg från Alexandros Pappas på högerkanten.
Tio minuter senare fick Jomala en hörna och Lukas Helén lyckades sätta bollen efter att Enqvist missat i bevakningen.
– Vi försökte så gott vi kunde och vi fick ju faktiskt till ett spelmål också så det var roligt, säger mittbacken David Lindholm.

Backade hem
Första halvlek präglades annars av att IFK Mariehamn pressade och rullade boll medan Jomala IK fick ägna sig fullständigt åt försvarspel. Man backade hem med hela laget och endast Lukas Helén stannade kvar uppe vid mittlinjen i väntan på eventuella långbollar som kunde skjutas hans väg.
IFK bjöd dock inte på något glänsande spel. Stundtals såg det i stället riktigt slarvigt ut, då passningarna inte hittade rätt och många bollar tappades över sidlinjerna.
Ändå ökade IFK snart på till 2-4. Återigen stod Pappas för ett inlägg från högerkanten och Ante Simunac krutade in bollen bakom Victor Mattsson i Jomalamålet. Efter 25 minuter satt 3-4. Johan Carlsson passade fram till Jimmy Sundman som snyggt skarvade till en fristående Anttilainen som enkelt kunde placera bollen. Tio minuter senare passade Simunac Tamas Gruborovics som satte 4-4 och precis innan paus fick Anttilainen fullborda ett hattrick, återigen efter inlägg från Simunac på vänsterkanten.

Som förväntat
I andra halvlek kom Jomala IK bättre in i spelet och laget var inte lika nedpressat som i första. Ändå satte IFK snart 6-4 genom inbytte Wilhelm Ingves som i den 50:e minuten fick pannan på ett inlägg från Pappas. Ingves stod under kvällen även han för ett hattrick, med sitt andra mål för dagen i den 80:e minuten och ett tredje bara minuten senare.
På stopptid fastställde sedan Mate Dujilo siffrorna 9-4 till IFK efter ett nickmål. Och även om det blev storförlust för Jomala så verkade laget ganska nöjt med insatsen efter matchen.
Det gick som förväntat, vi får vara glada att det inte blev tvåsiffrigt, säger David Lindholm.