IFK Mariehamn bröt VPS förlustfria svit

FOTBOLL. IFK Mariehamn tog tredje segern för säsongen när man besegrade Vaasan Palloseura på bortplan i Vasa. Andreas Björk trivdes bra i sin gamla hemstad och gjorde ett mål.
Efter en första halvlek där IFK Mariehamn var det bättre laget i regnet i Vasa, gick ålänningarna till pausvila med 1–0. IFK:s ledningsmål kom i den 31:a minuten då Andre Hansell skallade in David Carlssons hörna bakom en chanslös Henri Sillanpää i VPS-målet.
IFK kunde dock ha gått till ledning redan tidigare i matchen då Andreas Björk sköt över ett nästan tomt VPS-mål efter cirka fem minuters spel. Efter ledningsmålet skapade IFK ett par heta chanser men Sillanpää lyckades freda sitt mål med hjälp av sina utespelare. Mot slutet av matchen jämnade spelet ut sig utan att hålla någon högre kvalitet.

Dålig start på andra halvlek
Andra halvlek började på sämsta möjliga sätt för IFK då Jyri Hietaharju, som tvärtemot förhandstipsen återfanns i VPS startuppställning, kunde kvittera på ett inlägg fyra minuter efter pausen. IFK behöll dock det spelmässiga övertaget och skapade även en del chanser. Målet som gav 2–1 lät dock vänta på sig till den 71:a minuten och målskytten var bekant för vasapubliken. Andreas Björk gjorde nämligen det som visade sig bli matchens segermål.
För att vara på den säkra sidan utökade Tommy Wirtanen, som byttes in i den andra halvleken, på ledningen till 3–1 bara minuten efter Björks mål, framspelad av vasaliraren. Resten av halvleken var i det närmaste en formsak där VPS aldrig var riktigt nära att hota IFK:s ledning.
Målskytten Andreas Björk var av förståeliga skäl mycket nöjd efter vinsten och målet i den forna hemstaden.
– Det kan inte bli bättre än så här, sade han till Ålands Radio.

Vinst även för Viikingit
Vinsten till trots avancerade inte IFK i tabellen. Viikingit vann nämligen sin match mot AC Oulu och behåller avståndet till IFK på en poäng. Men i och med segern närmade sig IFK det mycket jämna mittenskiktet i tabellen samtidigt som man ryckte ifrån AC Oulu på jumboplatsen. Följande match för IFK Mariehamn spelas mot FC Honka på torsdag på Wiklöf Holding Arena. Avstängd då är Peter Sjölund som drog på sig sin tredje varning i söndagens match.