IFK förlorade mot Ilves – missar Europaspel

FOTBOLL. Lördagens tilltänkta fotbollsfest fick ett abrupt slut då de grönvita nåddes av nyheten att FC Lahti – på stopptid – avgjort hemma mot HIFK.
– Det är klart man är besviken, säger IFK:s huvudtränare Peter Lundberg.

Grönvitt hade allting i egna händer. Allt som krävdes för att IFK skulle få spela i nästa års Europa League-kval var en poäng hemma mot Ilves, alternativt att FC Lahti inte vann mot HIFK.
När slutsignalen ljöd på WHA stod det 0–1 på resultattavlan, efter ett mål av Lauri Ala-Myllymäki i den 44:e minuten. Knappt hade spelarna hunnit lämna planen innan merparten, om inte alla, fattade sina mobiltelefoner.
För på annan ort var pågick nämligen den något försenade matchen mellan FC Lahti och HIFK. Efter 90 minuter var ställningen ännu 1–1, men kort därpå kom det för IFK så brutala beskedet – Santeri Hostikka hade skjutit in 2–1 för FC Lahti i den 93:e minuten.
Målet innebär att det blir FC Lahti och inte IFK som spelar i Europa säsongen 2018.
– Det är klart man är besviken, speciellt då det summeras på det här sättet, konstaterar Peter Lundberg.
– Men det är små marginaler i fotboll och tyvärr är det vi som får lida den här gången.

Gyllene läge
Men utgången kunde ha blivit en annan. För i den 86:e minuten fick IFK ett gyllene läge att kvittera då inbytte lagkaptenen Jani Lyyski serverades öppet mål bara någon meter ifrån mållinjen.
– Gyllene läge är en underdrift. Det var ett sjuherrans läge. Där ska bollen sitta och bli spiken i kistan på min karriär, säger Lyyski och drar suckar tungt: