TIPSLIGAN
IFK MARIEHAMN 3
FC HONKA 2

FOTBOLL. FC Honka hade guldvittring men lyckades inte bräcka IFK Mariehamn som ville avsluta säsongen på ett värdigt sett.
I stället var det FC Inter som höll nerverna i styr. Och de kan nu i och med segern mot FF Jaro titulera sig ligamästare.
Utan press att prestera gick ett avslappnat IFK Mariehamn ut mot FC Honka i söndagens match. Honka däremot hade guldet inom räckhåll, men spelade trevande. I 13:e minuten blir olyckan dubbel. Samtidigt som David ”Tulle” Carlsson får perfekt träff på bollen och skruvar in den i vänstra krysset gör Inter 1–0 mot Jaro.
Ett mardrömsscenario för Honka som måste vinna mot IFK för att ta hem guldet samtidigt som Inter måste förlora eller på sin höjd spela oavgjort mot Jaro.
– Vi spelade bra, kanske för att vi var just avslappnade och bara kunde gå ut och spela boll. Men också för att vi fått ordning på vårt anfallsspel och fått spela ihop nu samma lag i flera matcher, säger ”Tulle”, som troligtvis spelar i Sverige nästa säsong, men är förtegen om var det bli.

Fantastisk frispark
FC Honka flyttar naturligt upp spelet och det lönar sig. Näst intill helt obevakad i straffområdet kan Tuomo Turunen kvittera och Honka är med i matchen igen.
Men det är inte de som pressar på, utan det är snarare IFK som satsar framåt. I den 38 minuten får Mattias Wiklöf en frispark med sig strax utanför straffområdet. Självklart är det Arash Bayat, experten på fasta situationer som tar han om den. Och han utnyttjar läget och skruvar in 2–1-målet, även det i det vänstra krysset.
– Det var riktigt roligt att få göra mål i den sista matchen, säger Bayat.
Och det var inte bara sista matchen för säsongen han spelade utan även sista i IFK-tröjan. Troligtvis blir det spel för honom i någon av göteborgsklubbarna nästa säsong.

Fortsatt offensiv
Även i början av andra halvlek är det IFK som går ut mer offensivt. Men det är Honka som får utdelning på sina chanser. Tio minuter in i andra halvleken är det åter ett stillastående försvar som får IFK på fall, när John Weckström utan nämnvärd uppvaktning nickar in 2–2-målet.
Därefter står matchen och väger och båda lagen har bud på mål, men utan resultat. Inte förrän på stopptid när Jani Lyyski spelar fram till en helt fri Tommy Wirtanen som rundar målvakten och enkelt rullar in segermålet och helt släcker Honkas gulddrömmar. Vid IFK:s 3–2-mål utökade dessutom Inter på i Åbo mot Jaro, och såg därmed själva till att fixa ligatiteln.
– Vi lyckades komma tillbaka fast vi låg under och jag tycker lagen spelade jämt. Det kunde lika gärna ha varit vi som gjorde 3–2 men det var helt enkelt inte vår dag, säger FC Honkas tränare.

Oförändrat tabelläge
IFK:s tränare Pekka Lyyski däremot var betydligt muntrare efter segern.
– Jag tycker det var en rolig match vi bjöd publiken på och dessutom den tredje hemmavinsten i följd.
– Ja, kanske kunde de ha bjudit på hårdare motstånd men jag tycker att vi spelade bra i dag, något som jag tycker vi har gjort nu i åtta matcher, säger Jani Lyyski som samtidigt dementerar ryktena om att han inte spelar i IFK nästa säsong.
Redan innan matchen stod det klart att oavsett hur matchen slutar hamnar IFK på en tolfte plats, men nu gjorde de det dessutom med ytterligare tre poäng.