IFK avslutade med förlust

ISHOCKEY. IFK Mariehamn kunde inte rå på Karhu HT:s täta försvar och enträgna kontringshockey. Säsongsavslutningen blev en tung förlust.
– En skitmatch från vår sida, säger tränaren Mikael Rosbäck.
IFK Mariehamn mötte ett lag med klar taktik i sin sista seriematch i Västkustligans division III, slutserien. Karhu HT spelade kontringshockey med effektivt försvar och en forward som ständigt fiskade efter felpassningar och rensningar. Redan efter 6.36 betalade det sig när Ville Vapaniemi ryckte sig till friläge. Christian Aakula i IFK-målet räddade, men returen från Juha Raukola blev otagbar.
Drygt minuten senare ökade Björneborgslaget på sin ledning i ett liknande mål och 0–3 ramlade in när ingen i IFK-försvaret lyckades rensa under ett köttigt boxplay.
IFK:s närmaste chans till reducering i första perioden skedde i 13:e minuten när Daniel Granfors smet upp längs högerkanten och lurade ut gästernas målvakt, som ramlade omkull. Men Martin Storkärrs skott täcktes bort av en försvarare som stod lägligt framför den tomma målburen.

”En skitmatch”
Andra perioden inledde IFK betydligt effektivare och satte hård press på Karhu HT som skruvat ned temperaturen på sitt anfall. Efter en dryg halvtimmes spel i matchen kom så äntligen det efterlängtade målet som publiken kände att hängde i luften. Sebastian Fjäder kämpade till sig pucken, skickade vidare den till Jim Manselin framför mål som höll huvudet kallt och gjorde ytterligare en passning framför näsan på målvakten som Linus Dolke kunde skotta in.
Den avslutande perioden blev mållös, även om bägge lagen skapade flera chansen. Aakula hade det svettigt mellan stolparna och gjorde flera kvalificerade räddningar i en match som blev allt mer irriterad.
– En skitmatch från vår sida, det är inte mycket att säga. Vi gav bort matchen första perioden och gjorde kanske den sämsta insatsen den här säsongen, säger tränaren Mikael Rosbäck.
Han konstaterar att laget spelade osäkert, gjorde för många individuella misstag utan att våga hålla i pucken.
– Kanske var det en överladdning, alla ville så gärna vinna matchen.

Ytterligare matcher
Rosbäck tror att matchbilden sett annorlunda ut om IFK hade gjort det första målet.
– Nu fick Karhu matchen dit de ville. De kunde spela sin hockey med välutvecklat försvar och en kille som hela tiden fiskade. Hade vi gjort första målet, hade de tvingats öppna upp sitt spel.
Grönvitt slutade på en femte plats i slutserien tätt bakom de ledande lagen, en godkänd insats i debutsäsongen.
– Överlag har säsongen gått bättre än vi trodde, men det blev lite dålig smak efter den här matchen.
Nu väntar träningsmatcher mot division III-laget Närpes samt ett svenskt division IV-lag innan ett par veckors uppehåll.
– Jag vill att vi börjar träna igen redan i april. Nu ska en del diskussioner föras inom föreningen om hur vi ska satsa till nästa år, säger Rosbäck.