DELA

Hoppas på en ny Fischer-boom

Åland har ett rikt idrottsliv – men alla idrottare syns inte lika mycket.
Nu drar vi på Nyan-sporten i gång en serie för att lyfta fram de bortglömda sporterna i rampljuset.
Först ut: Schack.

På 70-talet skapade Bobby Fischer schackfeber i världen och på Åland fanns två aktiva föreningar.
Efter Magnus Carlsens VM-titel hoppas Ålands schacklubb på ett nytt uppsving – och under hösten har ungdomssektionen väckts till liv.
– Förhoppningsvis kan fler unga och även tidigare schackspelare inspireras av Carlsen och börja spela igen, säger ordföranden Jimmy Friebe.


De samlas på Diktargränd i Mariehamn.
I en källarlokal i ett hyreshus möter ett gäng schackbräden ett tiotal ivriga barn och ungdomar.
De är alla i tioårsåldern och spelar schack varje måndag. Träningarna inleds med problemlösning utifrån ett antal på förhand givna ställningar, och går sedan vidare med en internturnering som löper från vecka till vecka.
Tempot är högt, matcherna tio minuter långa, och entusiasmen påtaglig.
– Så här ser min strategi ut, säger Dan Söderlund och pekar på ett bräde.
– Som jag har räknat ut det har jag bara två svaga punkter i den här ställningen.
Motståndaren Rasmus Friebe undrar vilka de är.
– De här två är de enda som inte skyddas, säger Dan och pekar på ett par bönder.


”Positiv utveckling”
Diskussionerna går livliga runt borden i källarvåningen. Åländskt schack har fått in framtidskapital och vädrar morgonluft igen efter några år på tillbakagång.
– Vi har haft en positiv utveckling den sista tiden. Ungdomsverksamheten har gått från noll till att ha ett tiotal aktiva i höst. Vi ordnade schackkurser i biblioteket i våras och där var det ett gäng som fick upp intresset för sporten, det är väldigt roligt, säger Ålands schackklubbs ordförande Jimmy Friebe.
Tillsammans med Bo Karlsson leder han måndagsträffarna för barnen som spelar schack på Diktargränd.
– Som mest var det ett tjugotal som spelade i våras. Men nu i höst är de runt tio och det är på gränsen till vad man mäktar med när man bara är två ledare, fortsätter Jimmy Friebe.
I en tid där de ideella krafterna inom idrotten blir färre är schack som företeelse kanske särskilt utsatt med tanke på att sporten som sådan per definition är tidskrävande.
– Jämfört med tidigare märks det att folk i mindre grad är beredda att lägga ner tid på att involvera sig i föreningen, säger Bo Karlsson som även är kassör i Ålands schackklubb.
– Det ligger ju i sportens natur att det kan ta lång tid att spela ett parti.
Vad är tjusningen med schack?
– Tvärtemot vad man kan tro så är varje parti unikt. Det finns nya lösningar hela tiden, och så är det en psykologisk sport.
Bo Karlssons tränarkollega Jimmy Friebe kom i kontakt med schack i sin hemstad Motala i början av 80-talet. Kärleken till sporten är livslång, och efter att hans schackengagemang legat vilande under ett drygt decennium i Stockholm väcktes det igen i Ålands schackklubb när han och familjen flyttade till Mariehamn för ett par år sedan.
– Jag blev fascinerad av schack från första början när jag var sju, åtta år. Just känslan och pirret i magen när man vet att man är på väg att vinna är alltid lika skönt. Jag har spelat fotboll och innebandy tidigare och att vinna i schack är som att vinna en match i en lagsport. Men det som gör schacket ännu mer speciellt är att det är man mot man, man utmanar någon och vinner mot den personen psykologiskt.


Spel på nätet
För Friebe och hans schackkamrater i 80-talets Östergötland var Boris Spasskij och Bobby Fischer stormästarna att se upp till. Det mytiska skimret över matchen om VM-titeln i Reykjavik 1972 fanns kvar tio år senare – och 2011 kom dokumentärfilmen Bobby Fischer against the world som gjöt nytt liv i såväl mytbilden av den excentriske Fischer som schacksporten själv.
– Det märks att intresset för schack har ökat på senare år. Spelet på nätet har ökat och en viss typ av turneringar, med kortare betänketid, har blivit väldigt populära, säger Jimmy Friebe.


Carlsen kan ge uppsving
Schackklubbsordföranden ser gärna att den nyblivne norske världsmästaren i schack, Magnus Carlsen, sätter än mer fart på det nordiska schackmaskineriet.
– Det är bara att jämföra hur det var på Åland på 70-talet när Fischer var ett stort namn. Då fanns det två schackklubbar, en i Godby och en här, och ett femtiotal aktiva seniorer jämfört med kanske femton i dag, säger Friebe.
– Det vore roligt om det blev lite mer drag efter Carlsens framgångar, och det tror jag kan locka fler till schack. Både nya och även de som har spelat tidigare men lagt av.
Det faktum att schackvärlden fått en så pass ung stormästare, Carlsen är 22 år, tror Jimmy Friebe kan komma att tvätta bort ”nördstämpeln” på sporten.
– Den stämpeln finns väl kvar än, men det är möjligt att det vänder nu eftersom Carlsen är så pass ung. Det ser jag som spännande att det kryper ner i åldrarna. Förr kunde man i princip inte bli världsmästare innan man var 40, eftersom man inte hade tillräckligt mycket erfarenhet.
– Datorerna har varit en stor hjälp på vägen för Carlsen och alla andra unga spelare. De yngre är bättre nu än förr i tiden mycket tack vare att de har spelat mycket schack på datorn. Och så hjälper det ju till för Carlsen att han är ett fenomen förstås.
Hur schackklubben på Åland ska utnyttja draget kring sporten och den återuppståndna ungdomsverksamheten är oklart.
Men planer på såväl turneringsspel som samarbetsavtal med andra klubbar finns redan.


Utbyte med Norrtälje
– Vi har redan pratat om att försöka få till ett utbyte med Norrtälje. De har juniorspelare i sin förening, så det vore perfekt att kunna åka dit och spela matcher och sen bjuda hit dem vid nästa tillfälle.
– Och blir vi tillräckligt många i vår klubb kan vi börja titta på att anordna turneringar på Åland.
Ungdomar som börjar med schack, vad har de framför sig? Vilka är fördelarna med att vara aktiv inom sporten?
– För deras koncentrationsförmåga är det väldigt bra att spela schack. Det finns det studier som visar. I vissa länder har man schack på schemat, exempelvis, och för elever som har svårt med matte finns ”schackmatte” som ett hjälpmedel för att lära sig problemlösning. I Sverige finns det riksdagsmotioner på att schack borde ingå i undervisning, och det tycker jag är spännande, säger Friebe.
– Sen får man ju inte glömma bort att ungdomar ska aktivera sig fysiskt också. Vi uppmanar dem att hålla på med andra sporter samtidigt. Schacket är den mentala delen, och det är jättebra att kombinera med idrotter där man rör sig mer. En stor faktor bakom Carlsens framgångar är att han är i bra fysisk form, han vinner när bataljerna blir flera timmar långa och motståndarna sviktar. Ska man orka spela i fyra, fem timmar utan att göra misstag måste man hålla kroppen i skick.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax