DELA

Han blir PAF Open:s projektledare

BEACHVOLLEY. Simon Dahl blir Tournament Director för PAF Open. Som projektledare har han hand om både ekonomiska bitar och spelarkontakter. Tanken är att PAF Open ska bli ett återkommande evenemang på Åland.
– Det blir svårt att få bort oss om vi inte misslyckas totalt, säger Dahl.
I onsdags presenterade PAF Open sin projektledare, eller Tournament Director som titeln officiellt heter. Det blev den forne storspelaren Simon Dahl som fick tjänsten.
– En stor del blir att ta tag i det ekonomiska. Men även att sköta kontakter med de bästa spelarna så att de kommer hit, säger Dahl.
Han konstaterar att det är viktigt att de riktiga toppnamnen dyker upp. Men då tävlingen även är OS-kval ser han det nästan som en inbyggd garanti att de bästa beachvolleyspelarna i världen spelar på Åland.
– Jag är trygg i att de ska komma. Lagen har inte råd att missa några tävlingar, säger Dahl.

Nyskapande viktigt
Till saken hör att endast två lag per nation får delta i OS. Vilket gör att alla rankingpoäng blir oerhört viktiga. PAF Open arrangeras 14-19 augusti, men den 13:e sker även ett nationskval som kan bli riktigt intressant. Det kommer även att delas ut ett nationellt och ett internationellt wildcard för damer och herrar till huvudturneringen.
Tanken är att PAF Open ska bli ett återkommande evenemang. Och om man inte misslyckas fatalt har Dahl svårt att se att någon skulle kunna ta Ålands plats på beachvolleyns världstour Swatch FIVB World Tour.
I dag är Stavanger och Klagenfurt de orter som alla snackar om vad gäller deltävlingar på världstouren. Där vill Mariehamn slå sig in.
– Nyskapandet är viktigt för oss, menar Dahl.

Flest soltimmar
Var tävlingen kommer att spelas i Mariehamn är ännu oklart. Förslaget som lämnats in är området runt Arkipelag. Något som är viktig är att tävlingarna arrangeras i centrum. För just att allting ligger så nära på i Mariehamn är ett trumfkort. Det är till exempel enkelt att fixa övningsbanor vid Mariebad och på Lilla Holmen. Att Åland dessutom har mest soltimmar i hela Norden är inget minus.
– Beachvolleyspelare är oförtjusta i regn, säger Dahl.
I och med att Dahl blir projektledare för PAF Open flyttar han till Åland efter nyår.
– Det blir ett nytt äventyr för min del.

88 matcher på en dag
En centercourt samt fem sidobanor är vad som krävs för att genomföra turneringen. Vad gäller sanden så undersöker man om det är möjligt att hitta passlig sand på Åland. Annars finns det ett företag i Jönköping som tillverkar beachsand. Då handlar det om ett gäng långtradarlaster för att få hit underlaget.
Onsdag den 15 augusti blir något i hästväg. Då kommer totalt 88 matcher att spelas från morgon till kväll på sex banor.
– Den överlägset mest hektiska dagen, konstaterar Dahl.
Huvudarenan måste ta minst 3.000 personer. Och vid PAF Open räknar man med att behöva drygt 300 funktionärer. Beachvolley har haft lite problem då sporten av vissa anses som sexistisk. Men sporten är mer jämnlik än många andra vad gäller prispengar.
– Det är exakt samma prispengar för herrar och damer, förklarar Dahl.
Den totala prissumman för en deltävling på världstouren är 200.000 dollar.

Tränade JIK
Trots att Dahl slutat som aktiv spelare har han svårt att hålla sig helt borta. I måndags var han upp och tränade Jomala IK:s damlag.
– Vi får se vad som händer där, säger han.

BJÖRN EKLUND

bjorn.eklund@nyan.ax