Guldjubel efter förlust i sista matchen

FOTBOLL. Bara en avbytare hade Åland United när man på söndagseftermiddagen mötte PuiU i Helsingfors.
Det blev förlust med 2-1 för det åländska laget som var svårt drabbat av både skador och sjukdomar.
Desta roligare blev det efter slutsignalen när ÅU-truppen fick ta emot pokal och medaljer för ligasegern.
Åland Uniteds match mot PuiU var en enda lång transportsträcka för att få lyfta pokalen som ligamästare. Matchen var överlag rätt avslagen och Åland United kontrollerade stundtals tillställningen totalt.
Sarah Engblom var nära att ge åländskorna ledningen när hon drog iväg ett skott i den sjunde matchminuten men skottet tog i ribban. PuiU tog det försiktigt i den första halvleken och spelade på en poäng och ett oavgjort resultat.
Åland United skruvade upp tempot en aning kvarten innan halvtid och etablerade ett visst tryck på PuiU:s planhalva. Närmast att tysta publiken i Helsingfors var Angelica Östlin som sköt ett bra skott mot den bortre burgaveln men målvakten i PuiU räddade till hörna.
Det var oavgjort i paus – 0-0.

Mera fart i andra
PuiU tog för sig mera i halvlek nummer två och började skapa en del farligheter runt Maria Rönnbäck i ÅU:s mål.
Ledningsmålet för hemmalaget stod Katarina Henriksson för då hon påpassligt snappade upp ett felpass på Åland Uniteds planhalva. Henriksson rundade Rönnbäck och förpassade bollen över mållinjen då den andra halvleken var tio minuter gammal.
Bara ett par minuter efter 1-0-målet agerade Åland United passivt och PuiU var nära att utöka ledningen men ribban stod ivägen.

Eriksson fick chansen
Sarah Engblom fick in kvitteringen i den 68:e matchminuten. Frida Thilén förarbetade på kanten och hennes inlägg blev till ett lobbskott som letade sig mot den bortre burgaveln. Målvakten fick fingrarna på bollen men Engblom tog vara på returen och ställningen var 1-1.
PuiU behövde dock ett segermål för att säkra kvalplatsen i tabellen för att hoppet om fortsatt ligaspel skulle leva.
Anfallaren Henriksson höll sig påpassligt framme i straffområdet och stötte in sitt andra mål för dagen när det återstod dryga kvarten av matchen.
ÅU försökte vaska fram kvitteringschanser men det ville sig inte den här gången och mästarinnorna förlorade säsongens sista match.
Ett glädjeämne i Åland United var annars att Anna Eriksson från IFK Mariehamn fick en plats i startelvan med tanke på sjukdoms- och skadeläget i truppen. ÅU kom till start med hela fem spelare borta. Jannica Tjeder, Elin Nilsen, Adelina Engman, Joanna Juti och Elin Lindström var samtliga indisponibla.

Hartikainen trea
Honka tog hand om silvret i damligan samtidigt som bronset gick till KMF Kuopio. Cynthia Uwak blev skyttedrottning i bronslaget med sina 18 mål. Åland Uniteds Taina Hartikainen slutade på en delad tredjeplats i skytteligan då hon stod för 15 mål den här säsongen.
Kuusysi slutade sist och får ta nya tag i division I nästa säsong. PK-35 ersätter och blir nykomlingar i Damligan.
För PuiU väntar kvalspel mot Sport där det ska avgöras vem som får den sista biljetten till nästa års ligaspel.