Granlund får vänta på sin chans

FOTBOLL. Albin Granlund får vänta på sin landslagsdebut ytterligare. I den dramatiska kvalmatchen borta mot Island fick IFK:aren aldrig chansen.

Finlands fotbollsherrar såg länge ut att bjuda på det europeiska VM-kvalets största skräll på torsdag kväll, men föll efter två hemmamål på övertid i bortamatchen mot Island. Islänningarnas 3–2-mål borde dessutom ha underkänts.
Teemu Pukki gav Finland ledningen på nick 21 minuter in i första halvlek efter ett perfekt inlägg av Kari Arkivuo. Kari Arnason kvitterade en kvart senare, men Robin Lod såg med ett långskott till att Finland gick till pausvila med en 2–1-ledning.
Islands kvittering kom precis då matchklockan nådde 90 minuter. Alfred Finnbogason var sist på bollen och fick relativt ostört sätta bollen i nät från närhåll.
Fjärdedomaren signalerade ungefär samtidigt som kvitteringen för fyra minuter övertid. Uppemot sex minuter senare slutade en tilltrasslad situation vid Finlands mål med att bollen hamnade på mållinjen, under handen på Finlands målvakt Lukas Hradecky. Ragnar Sigurdsson stötte bollen en halvmeter över linjen och målet godkändes – felaktigt.
– Det här var en av de bittraste förlusterna i min karriär, sade Finlands chefstränare Hans Backe till Yle efter matchen.
IFK Mariehamns Albin Granlund spenderade hela matchen på bänken. På söndag tar Finland emot Kroatien. Efter två VM-kvalmatcher har Finland en poäng.
På annan ort, i Eerikkilä, spelar Finlands U20-landslag träningsturnering. I går, torsdag, mötte man Danmark och den matchen inledde IFK:s Thomas Mäkinen på bänken innan han, i den 66:e minuten, fick hoppa in som vänsterback istället för Lassi Järvenpää. Finlands U20 förlorade med 1–3. I morgon, lördag, avslutar Finland träningsturneringen med match mot Sverige. Den börjar klockan 14.00.

Text: FNB/Victor Sundqvist