Glödhett anfall fixade festen

FOTBOLL. Inledningsvis var matchen mot FC Viikingit nästan en parodi på missade målchanser. Men till slut lossnade det ordentligt och IFK har nu lämnat kvalplatsen bakom sig.
– Det behövs inte diskuteras vilket lag som var bättre i dag, sa tränaren Pekka Lyyski efter matchen.
Redan innan matchklockan hunnit ticka fem minuter in i matchen, hade IFK värmt upp FC Viikingits försvar ordentligt. Och så fortsatte de första 20 minuterna. Hemmalaget matade in bollen i boxen gång på gång, dock utan att öppna målkontot.
Målvakten Anders Överströms första ingripande blev säkert efter ett skott från Max Lundberg som onödigt tilläts slita sig genom vänsterblocket. Sämre gick det ett par minuter senare. Överström gick ned på knä och räddade ett av gästernas skott, men bollen studsade ut via hans bröstkorg och efter en mindre kamp var Viatcheslav Malakeév först på bollen och slog in ledningsmålet.
Efter det tappade IFK skärpan något och tempot slogs av på planen. Men minuterna innan halvtid drog David ”Tulle” Carlsson till med ett halvskott som målvakten Luis Fernando missbedömde och boxade in i eget mål, varav 1–1 var ett faktum.

Ingen offside
Andra halvlek var blott nio minuter gammal när en ny kalldusch sköljde över de 1.829 åskådarna på Wiklöf Holding Arena. På nytt var Malakeév framme vid en retur och skottade in 1–2. Det grönvita laget på planen lät sig dock inte nedslås, bara minuten senare sprang sig Kristoffer Weckström fri på sin vänsterkant och passade in till Carlsson som enkelt rullade in kvitteringen.
2–2-målet blev sedan föremål till en vild diskussion eftersom linjedomaren viftat för offside.
– (Huvud)domarens beslut var helt rätt, det var inte offside, sa domarkontrollant Anders Mattsson efteråt.
Stärkta av kvitteringen, bytte Pekka Lyyski in två offensiva mittfältare genom Justus Vajanne och Tommy Wirtanen som båda skulle spela en huvudroll på planen återstoden av matchen. Snabbfotade Wirtanen drev upp bollen gång på gång från sin högerkant och i den 63:e minuten skulle det löna sig. Efter en fin löpning lobbade han in bollen till en helt fri Vajanne som föredömligt placerade sin nick i mål.
4–2 rullade in i 78:e minuten när Jani Lyyski stoppade en rensning med pannan vid halva plan som gick till Björk som föste vidare bollen till Tulle Carlsson som behärskat chippade in sitt tredje mål för dagen. Sista tio minuterna fick nyförvärvet Daniel Johansson visa upp sig för hemmapubliken och gjorde en mycket bra insats i sin anfallsposition. Flera gånger var han nära att skapa något riktigt farligt, men han fick nöja sig med att gå av planen mållös den här gången.
– Svårt att hinna uträtta något men skönt att få komma in. Jag hade ett par lägen som jag kunde utnyttjat, sa han.

Heta anfallare
Tipsligadebutanten Anders Överström var inte riktigt lika nöjd:
– Bra att ta tre poäng men jag är inte nöjd med mig själv. Tur att vi har tio bra utespelare.
Gladare miner var det hos Pekka Lyyski.
– Jag är förstås stolt över laget och att vi igen kom nedifrån när vi ligger under mot Viikingit. Vinsten var förtjänt och vi kunde ha haft både 2–0 och 3–0 redan innan de fick sin första chans.
I och med segern lämnade IFK kvalplatsen, åtminstone tillfälligt, bakom sig. Hjälp på vägen fick laget av seriejumbon AC Oulu som hade målkalas mot FF Jaro efter 5–1.