Första hemmasegern för IFK

FOTBOLL. IFK Mariehamn lyckades äntligen ta en seger på hemmaplan i Tipsligan när laget i söndags mötte FC Inter hemma på WHA.
Efter ett mål av Tamás Gruborovics och två av Mikko Paatelainen kunde ålänningarna vinna med 3–0.

Bildspel

IFK Mariehamn tog en övertygande seger när laget i söndags mötte FC Inter från Åbo hemma på Wiklöf Holding Arena.
Trots att IFK Mariehamn tvingades till att spela halva den andra halvleken med endast tio man på grund av Boussad Houches utvisning, kunde laget hålla undan och ta en relativt enkel 3–0-seger.
Det första målet kom redan i matchens 14:e minut när FC Inters målvakt Eemeli Reponen missbedömde ett studsande inlägg och Tamás Gruborovics kunde placera in bollen i öppet mål.

Flera chanser
I den andra halvlekens slutskede ökad Mikko Paatelainen på hemmalagets ledning efter att Sasha Anttilainen bröstat ner bollen i straffområdet.
Anttilainen hade för övrigt ett flertal chanser att själv göra mål under matchens första 45 minuter men närmare en stolpträff och en FC Inter-rensning ett par meter framför mål kom han aldrig.

Trean på straff
Inför den andra halvleken var den stora frågan om IFK Mariehamns skulle lyckas hålla sin tvåmålsledning ända till slutsignalen.
I matchens 55:e minut hade gästernas Henri Lehtonen en utmärkt kvitteringschans utan att lyckas med att få in bollen i mål. Efter knappa 70 minuters spel spred sig en viss oro bland hemmapubliken när Houche fick sitt andra gula kort för dagen och tvingades lämna planen. FC Inters jakt på poäng kom dock nästan genast av sig eftersom Ekhiebhi Okodugha fälldes i straffområdet i den 76:e minuten och Paatelainen säkert placerade in den efterföljande straffen.
I matchens slutskede gjorde FC Inter några halvdana försök att få en reducering till stånd, men utan att lyckas skapa några riktigt heta chanser.
Istället var det hemmaspelarna som fick fira den första segern på hemmaplan den här säsongen när domaren Vesa Pohjonen blåste av matchen.

Välkommen vinst
Efter matchen konstaterar IFK Mariehamns tränare Pekka Lyyski att segern var välkommen.
– Vi behövde den här vinsten. Den skulle förstås gärna ha fått komma tidigare, men vi är tacksamma för det här.
Speciellt nöjd är Lyyski med spelet i den första halvleken.
– Jag tycker att deras centrala försvar börjar vackla så mycket redan i första halvlek att till exempel Sasha (Anttilainen) kunde ha gjort ett hat trick.
FC Inters tränare Job Dragtsma nöjer sig med att konstatera att hemmalaget var värda segern.
– IFK förtjänade att vinna idag. Speciellt i den första halvleken spelar de bra. Jag är besviken på vår insats. Vi har visserligen många spelare skadade men jag hade väntat mig mer av de spelare vi hade med oss idag.
För IFK Mariehamns del innebar segern att laget lämnade kvalplatsen i tabellen. Nästa match spelar laget på måndag den 26 juli när laget möter VPS från Vasa på bortaplan.