Förlust för IFK Mariehamn

FOTBOLL. IFK Mariehamn lyckades inte utöka poängsaldot i mötet borta mot FC Lahti. Trots en bra början av bortalaget vann hemmalaget matchen med 4–1.
IFK startade matchen mot FC Lahti fördomsfritt och skapade bland annat sex stycken hörnor under matchens första 25 minuter. I den sjunde minuten fick laget en jättechans när David Carlsson, som startade på topp tillsammans med nyförvärvet Kenneth Knudsen, kom fri med Michal Slawuta i Lahtis-målet. Carlsson drogs ner av Slawuta och många väntade på att IFK skulle tilldömas en straff samt att Slawuta skulle frilägesutvisas. Matchens domare Mikko Vuorela bedömde dock att förseelsen skedde utanför straffområdet och tilldömde IFK en frispark samt varnade Lahtis-målvakten.
Istället för ett bortmål var det FC Lahti som gjorde den första halvlekens enda fullträff när man tog ledningen efter 21 minuters spel. Berat Sadik sköt ur dålig vinkel och på något sätt lyckades bollen leta sig förbi den vanligtvis stabila Antti Kuismala.

Rött kort för Blomberg
Som om inte förutsättningarna var tillräckligt dåliga i och med baklängesmålet, försämrades de ytterligare när Peter Blomberg blev utvisad i den 38:e minuten efter en kaotisk situation i straffområdet. Den efterföljande straffen sköt Rafael dessbättre i stolpen och IFK kunde freda sitt mål fram till halvtidsvilan.
Inför den andra halvleken bytte IFK-ledningen in Erik Sandvärn för att ersätta den utvisade Blomberg. I den 59:e minuten väcktes hoppet om poäng för IFK Mariehamn när Jani Lyyski, som prisbelönades efter matchen, kunde nicka in kvitteringen efter ett inlägg av Tommy Wirtanen.
FC Lahtis replik lät dock inte vänta på sig. I den 61:a minuten nickade Janne Moilanen in 2–1 efter att IFK:s markering inte fungerade på en Lahtis-frispark.

Tröttnade mot slutet
Ju längre matchen led desto tröttare blev spelarna i det decimerade bortalaget, något som FC Lahti utnyttjade. I den 77:e minuten gjorde Ville Taulo 3–1 med ett långskott. I den 85:e minuten revanscherade sig Rafael för straffmissen när han gjorde 4–1, vilket också blev matchens slutresultat.
Lagkaptenen Daniel Ahnström var givetvis besviken efter matchen och konstaterade att utvisningen starkt påverkade matchutgången.
– Efter utvisningen får vi det tungt. På slutet orkar vi inte, sade han till Ålands radio efter matchen.
Vidare konstaterade Ahnström att det går tung för tillfället men att det bara är att kriga vidare. Trots förlusten ansåg Ahnström att matchens första del, fram till utvisningen på Blomberg, var något som laget kunde ta med sig till nästa match.