Filip Byfält spelar FM-final med TPS

ISHOCKEY. Ålänningen Filip Byfält (i vitt) spelar FM-final med TPS:s b-juniorer. Och i söndags stod Byfält för två mål då Åbolaget kvitterade till 1-1 i matcher mot JYP genom att vinna med 6-0 på hemmaplan.
– Helt klart att det ska bli guld, säger ålänningen inför tisdagens direkt avgörande finalmatch.
Filip Byfält är den förste ålänningen att spela en FM-final i ishockey. Byfält, som flyttade till Åbo i augusti, inledde finalserien i helgen med TPS b-juniorer (födda 1989-1990). I det första mötet ledde TPS med 3-1 inför sista perioden över JYP i Jyväskylä. Men hemmalaget lyckades vända och vann med 4-3 efter förlängning.
– Det var en lång bussresa och det tog på benen. Vi var inte helt skärpta, säger Byfält.

Två mål
Men i söndags kvitterade TPS till 1-1 i finalserien och ålänningen var högst delaktig i segern. Byfält gav TPS ledningen med 1-0 efter två minuters spel och fastställde även slutresultatet till 6-0 med en fullträff i powerplay då fyra minuter återstod av matchen. I publiken fanns bland annat mamma, pappa och några kompisar.
– Det var riktigt roligt, säger tvåmålsskytten.
Ikväll väntar avgörandet i den tredje och direkt avgörande finalmatchen i Jyväskylä. Och från Filips sida är det inget snack om hur det slutar.
– Nog har alla klart för sig att det ska bli guld. Vi har ett riktigt starkt lag och fyra bra kedjor, säger han.

Mycket taktik
Förra säsongen kom klubbens b-juniorer inte ens till slutspel. Nu spelar laget alltså final. Och det är viktigt att det går bra för klubbens juniorlag.
– TPS har det lite krisigt i a-laget, förklarar Byfält.
Förra säsongen spelade Filip ishockey med IFK Mariehamns i Upplandsserien. Och det har varit en rätt så stor omställning till att spela med en storklubb som TPS. Han konstaterar att det var svårt i början med ett nytt spelsystem.
– Den taktiska biten är det stor skillnad på jämfört med IFK.
Byfält säger att han trivs bra i Åbo och TPS.
– Bättre än jag trodde. Jag fick också ett varmt mottagande från klubben.

1.800 på läktaren
Och på tisdag avgörs alltså om det blir JYP eller TPS som tar hem guldet bland landets b-juniorer. Publikmässigt är det också en rejäl skillnad mot hemmamatcher med Grönvitt i Islandia. Den första finalen i Jyväskylä sågs av över 1.800 personer.