DELA

Festival för dövidrottare är i gång

IDROTT. Den nordiska-baltiska sportfestivalen arrangeras på Åland den här veckan. Det är ett evenemang för döva idrottare inom futsal, golf, bowling, innebandy, orientering, badminton, bordtennis och beachvolleyboll. (På bilden: Camilla Attestål)
I måndags kväll invigdes den nordisk-baltiska dövidrottsfestivalen på Torget i Mariehamn. Fram tills på lördag ska cirka 150 stycken utövare från tonåren och uppåt göra upp om medaljerna inom futsal, golf, bowling, innebandy, orientering, badminton, bordtennis och beachvolleyboll.
Under den första tävlingsdagen i går var det bland annat badminton i Baltichallen. Men eftersom deltagarantalet var så lågt i damklassen inledde de med att först möta herrarna.
– Det är bara trevligt med lite tuffare matcher. Men allt är ändå i vänskaplig anda, säger Heli Romu från Vanda som även var med när festivalen arrangerades på Åland för två år sedan.
Förutom badminton tävlar hon också i orientering senare under veckan. Alltså två vitt skilda sporter som hon med fördel tycker att man kan kombinera och tävla inom.
– Båda sporterna är min hobby så det viktiga är inte att vinna. Och nu när det är festival så är det egentligen atmosfären man är ute efter, säger hon.


Svensk mästare
Camilla Attestål från Sverige var mer segerviss, och för henne är det bara en sport som gäller under veckan. Hon är regerande svensk mästare i både singel, dubbel och mixed dubbel i badminton för döva.
Och hon började tävlandet imponerande med att i den inledande matchen slå esten Sergei Matvijenko enkelt med 21–5, 21–2.
– Det skulle vara roligt att ta flera guld här också. Men några av killarna blir nog för tuffa även om de kanske fick lite respekt efter den här matchen, säger Attestål.


Halva deltagarantalet
Det är det finska dövidrottsförbundet och det svenska dövidrottsförbundet som arrangerar festivalen med viss hjälp av Ålands idrottsförbund och de lokala idrottsklubbarna.
Den här gången hade festivalen dock hälften så många deltagare som de runt 300 som var med på Åland för två år sedan.
Jani Westerlund, sportchef vid Ålands idrottsförbund, säger att arrangörerna i år inte lyckades komma överens med skolorna i Mariehamn om inackordering som vid den första festivalen, eftersom det från skolornas håll krävs att personalen ställer upp.
Till följd, menar Siv Andreasson vid svenska dövidrottsförbundet, hade många av de yngre deltagarna inte möjlighet att komma med eftersom kostnaderna för boende skulle bli för stort.
Men hon hoppas att även nästa festival blir på Åland om två år i samband med det svenska dövidrottsförbundets 100-årsjubileum och att de då på nytt ska vara uppe i ett stort antal deltagare.

Maria Nykvist

maria.nykvist@nyan.ax


Foto:


Andreas Dienert

andreas.dienert@nyan.ax