FC Åland&tab;1(1)

Jomala IK&tab;1(0)
Lördagens ÅM-match i Eckeröhallen mellan FC Åland och Jomala IK var en försmak av derbyfesterna som väntar i Rikstrean den här säsongen.

Men någon fotbollsfest var det inte direkt tal om i helgens drabbning som blev smågrinig, tät och tuff.

Halvvägs in i den första halvleken chippade FC Ålands Filip Lågland fram bollen till Jeremiah Helén som kunde placera in 1–0 bakom JIK:s inlånade målvakt Craig Wight.

I den andra halvleken kunde Jomala kvittera genom nyförvärvet Isaac Oliseh. Från strax utanför straffområdslinjen skickade nigerianen in 1–1 med ett välplacerat skott bakom Anton Axberg.

”Inget skönspel”

– Det var väl inget skönspel direkt. Men rent kämparmässigt var det väl lite derby över matchen, säger FC Ålands Andreas ”Ante” Jansson.

– Det blev lite närkamper och lite grinigt. Vi måste kunna hålla våra huvuden kalla i sådana här matcher. Hade vi haft det hade vi kunnat vinna matchen också.

Jomalas lagledare Lasse Lundell.

– Resultatet kanske är rättvist sett över hela matchen. De hade sina lägen och vi hade våra. Vi var inte alls med i början men vi jobbade oss tillbaka in i matchen. Det var samma sak i andra halvlek, och till sist fick vi vår belöning med målet, säger Lundell

Lördagens 1–1-resultat i derbyt gör att Jomala har sitt vidare ÅM-öde i egna händer. FC Åland vann sin match mot IFK:s a-juniorer tidigare i vinter med 2–0. Slår JIK i sin tur IFK-juniorerna med tre måls marginal spelar de ÅM-final mot IFK Mariehamns a-lag senare under säsongen.