DELA
Foto: Jonas Edsvik

Delade meningar om ny stavlängd

SKIDNING. Tidigare i höstas beslutade det internationella skidförbundet FIS att en maxlängd på stavar ska införas.
– Det här påverkar väldigt få ålänningar, säger längdskidåkaren och vallningsexperten Niclas Nordlund.

I och med den nya regeln får åkarens stavar – i FIS-tävlingar – max vara 83 procent av kroppslängden. Stavens längd gäller från punkten på staven där remmen går ut från handtaget och ner till trygan. Anledningen till detta är att FIS vill bevara den klassiska stilen.
– Vi strävar efter att påverka att de klassiska tävlingarna inte blir stakningstävlingar. Vi tycker att det är viktigt att bevara den klassiska stilen, säger Juha Kolu, medlem i FIS längdåkningskommitté i ett pressmeddelande från Skidförbundet, som FNB tagit del av.
Hur påverkas då de åländska skidåkarna av detta? Inte mycket, enligt längdskidåkaren och vallningsexperten Niclas Nordlund.
– Denna regel påverkar i första hand elitåkarna. Det är väldigt få motionärer som använder sig av stavar som är längre än 83 procent av kroppslängden, säger Niclas Nordlund, som menar att stavar längre än 83 procent av kroppslängden kräver enorm styrka.
– En vanlig motionär orkar inte staka sig igenom längre lopp med så pass långa stavar. Och mig veterligen är det få på Åland som kommer att behöva justera sina stavar.
Niclas Nordlund menar dessutom att det åländska deltagandet i FIS-tävlingar, utöver Vasaloppet, är ganska lågt.

Positivt inställd

Som skidfantast är Niclas Nordlund positivt inställd till den nya regeln och säger att den kommer att främja skidsporten.
– Genom åren har allt fler lopp, och framför allt långlopp, i klassisk stil blivit rena stakningstävlingar, och det är enligt mig synd.
– Stakning ska vara en del av den klassiska stilen men jag tycker inte att den ska ta över helt och hållet. Och tyvärr har den i många fall gjort det.
Niclas Nordlund hoppas nu att den nya maxlängden ska föra tillbaka längdskidåkningen till forna glansdagar.
– Som åskådare är det oerhört tråkigt att titta på lopp i klassisk stil där deltagarna stakar från start till mål. Det blir enformigt samtidigt som de andra momenten, till exempel stakning med långskjut, saxning och diagonalåkning, helt faller bort.

”Verkningslös regel”

Men alla är inte lika imponerade av den nya maxlängden, som Niclas Nordlund. Svenske Erik Wickström, chefredaktör för tidningen Vasalöparen, blev tidigare i år ny världsrekordhållare på 24 timmars skidåkning då han stakade sig igenom 436 kilometer. På sin hemsida säger han att regeln är verkningslös:
”Att man inte vill att åkarna ska staka kan jag till viss del förstå, men denna maxlängd förändrar inte så mycket. Många som valde bort diagonalåkning och istället stakade vanorna i den traditionella världscupen var inom den nya maxgränsen. Så stor skillnad gör inte långa stavar. Jag tror att det till 99,5 procent kommer bli så att de som funderar på att staka lopp gör det även om de inte kan gå upp lika mycket i stavlängd som de önskar. Det handlar inte om många centimeter”, skriver han där.
Erik Wickström ifrågasätter också hur FIS ska kunna kontrollera åkarnas stavlängd. Enligt honom är det omöjligt att mäta varje åkares stavar, speciellt vid stora tävlingar så som Vasaloppet.
Åländske Niclas Nordlund säger däremot att varje centimeter på stavlängden innebär stor skillnad.
– Bara att behöva kapa en centimeter kan påverka enormt och många av elitåkarna har stavar som är i längd med dem själva.

Vad anser du om kritiken, att man i samband med tävling omöjligen kan kontrollera alla åkares stavlängd?

– Så är det, men jag väljer att se på den nya regeln så som med bilbälteslagen. Man får göra stickprov helt enkelt och har man då för långa stavar så åker man dit.

I torsdagens Nya Åland kan du utöver denna artikel även ta del av den tabell som visar tillåten maxlängd på stavar i förhållande till kroppslängd.