Bara en match från trean

FOTBOLL. IFK Mariehamn tog under söndagen en stabil seger över tabelltrean Upsala IF med 5–0. Därmed är laget bara en seger från avancemang till division III.
– Det kan vara avgjort nästa helg om vi har tur, säger tränare Urban ”Ubbe” Truedsson.

DIVISION IV, UPPLAND
IFK MARIEHAMN 5
UPSALA IF 0

Söndagens match avgjordes under en period på tio minuter i mitten av den första halvleken. IFK Mariehamn hade visserligen tagit ledningen tidigt genom Daniela Haglund med det var först efter 2–0 som laget höjde tempot och helt enkelt körde över trean Upsala.
– Jag ser Upplands-Ekeby (tvåan i tabellen, red. anm.) och de här som riktigt bra fotbollslag och de försöker spela fotboll över hela planen, säger Ubbe om motståndarlaget.
Inledningsvis hade IFK också lite svårt att komma förbi Upsalas mittfält men när tempohöjningen väl kom efter cirka 20 minuter så var IFK hela tiden steget före Upsala.

Satte hög press
I den 22:a minuten satte Anna Holm 2–0 i öppen kasse efter ett fint vänsterinlägg av Maryette Karring och sju minuter senare spelade Ing-Marie ”Mimmi” Holmberg fram Sanna Virtanen som placerade in 3–0.
Fyran kom genom Lisa Klingberg efter en halvtimmes spel.
– Jag tycker vi hade bra inställning och att vi kom fram till flera lägen. Vi mötte ett lag som vill rulla och det visste vi om så vi satte hög press och därigenom skapade vi våra chanser, säger Ubbe.
Det blev 4–4 i det första mötet lagen emellan men i söndags var det allt annat än en jämn match. IFK var mer aggressiva i närkampsspelet och med Daniela Haglund och Ing-Marie Holmberg i centrallinjen så har IFK en stabil grund att luta sig tillbaka på.
Dessutom gjorde Josefin Danielsson en rikigt bra match på innermittfältet och såväl hennes som Mimmis offensiva djupledslöpningar stod bakom flera målchanser.

En seger till
Det var också just efter en djupledslöpning som Danielsson kunde slå in 5–0 till IFK precis i början av den andra halvleken. Ett mål som definitivt punkterade matchen även om IFK kunde fått med sig både ett och två mål till.
Daniela Haglund hade ett skott i ribban bara någon minut efter 5–0, Lisa Klingberg sprang sig fri i den 25:e minuten och Anna Holm hade försök på ytterligare två mål för dagen.
Men det stannade på ett mål för henne och fem för IFK. Gott nog mot tabelltrean Upsala IF.
– Jag är nöjd med vad vi presterade i dag, konstaterade Ubbe efter matchen.
Och det hade väl varit konstigt annars. Vinner nu IFK borta mot fyran Frösunda SK på lördag samtidigt som Upplands-Ekeby IF tappar poäng mot Upsala IF, ja det är tvåan och trean som möts nästa helg, så är seriesegern hemma för IFK.

Text och foto: JOHAN LARSSON