Äntligen seger för Åland United

FOTBOLL. Inte sedan i maj hade Åland United vunnit en seriematch. Men borta mot GBK lyckades laget slutligen bryta trenden.
– Det var inte den vakraste fotbollsmatch jag sett men vi hade fler chanser att göra mål så jag är naturligtvis jättenöjd, sa lagets tränare Maiju Routsalainen efter matchen.

Efter en riktigt tung period för Åland United med flera jobbiga förluster och poängtapp som innebar nedflyttningsserie, kom det då till att bli en mycket viktig match mot redan nedflyttningsklara GBK från Kokkola.
Redan tolv minuter in i matchen kunde Åland United ta ledningen. Isabella Mattsson snappade upp en undanrensning och mot två försvarare kunde hon komma loss och sätta bollen i nät.
Nyförvärvet Lisa-Marie Swanson kunde sedan skjuta ledningen tillbaka till ÅU när hon i den 40:e matchminuten snappade upp en retur.

Den andra halvan av matchen fortsatte som den första med att Åland United skapade chanserna men effektiviteten saknades. 1–3 skulle dock komma och det halvvägs in i halvleken. Sofia Lindström lade press på GBK:s mittbackar som tappade bollen vilket Maja Lindqvist tog till vara på och kunde placera in den i ett övergivet mål då GBK:s målvakt var ur position.
Med endast fyra minuter kvar av ordinarie matchtid kunde så Sofia Lindström avgöra matchen genom att sätta även 1–4.
Segern innebär att Åland United nu har 19 poäng. På tredje plats, vilket betyder kval, ligger ONS som har 14 poäng men en match mindre spelad.

Läs hela artikeln i måndagens Nya Åland.

Text: Håkan von Krusenstierna