Än är mardrömmen inte över

IFK Mariehamn kunde säkra ligakontraktet för nästa år i Myllykoski mot Mypa i lördags men så blev det inte. Istället var det Mypa som tog tre poäng och IFK är återigen i riskzonen för kvalspel nästa år.
FOTBOLL. I matchens inledning var det Mypa som var det starkaste laget. Lagdelarna låg för långt ifrån varandra och ålänningarna hade mycket svårt att få tag i Mypas spelare, speciellt vindsnabbe Tosaint Ricketts på topp som gång på gång hittade ytan mellan IFK:s backlinje och mittfält, den yta som verkligen ska stängas fast. När IFK:backarna sjönk var han där och när det väl hände att de tog klivet framåt stack han istället antingen bakom Guiseppe ”Joe” Funicello eller Johannes Nordström, IFK:s ytterbackar.
– Vår backlinje sjönk alltför lågt vilket lämnade vårt innermittfält ensamma. Hela laget blev för långt i första halvlek, säger tränare Pekka Lyyski.
Första målet halkar oturligt in från Ville Oksanens fot. En långboll slås ut mot Nordströms högerkant och det ser ut som om han har kontroll över situationen. Men helt plötsligt är han på utsidan av sin motståndare som dessutom har fått med sig bollen. Han slår ett instick som Maxim Votinov missar men IFKarna har redan sjunkit för lågt och hinner inte upp i press på lokomotivet Oksanen som dundrar in bollen bakom Ochieng.
När IFK väl ska försöka gå till anfall är det väldigt trångt i mitten, det är mer kamp än spel kring mittcirkeln och inget av lagen går egentligen segrande ur gröten under matchens första halvtimme. Istället var det Mypas offensiva krafter i form av kantspelarna och anfallarna som stod för det mesta i offensiv väg.

2-0 ger dystra miner
I slutet av andra halvlek får Mypa ytterligare en hörna. Det står väldigt mycket folk nära målet när hörnan kommer in mot mål och Ochieng försöker nå ut och boxa bort den men missar bollen. Bakom Ochieng finns flera IFK-spelare men ingen av dem lyckas nå högst, istället är det Mypas Toni Lindberg som först sätter pannan på den. IFK-spelarna lommar ut till halvtidsvilan. Inte någon lysande första halvlek.
– Vi försökte få upp backarna från sidan, men budskapet gick inte fram. När vi sedan hade tid att sätta oss ner i omklädningsrummet i halvtid pratade vi om att våga trycka upp backlinjen för att korta laget och ge stöd åt vårt mittfält, säger Pekka Lyyski.
Spelarna måste ha tagit till sig av kritiken för i andra halvlek, som så många gånger förr den här säsongen, kom IFK ut och gjorde en väldigt bra andra halvlek.
– Vi ägde mittfältet i andra, säger Lyyski.

Pigg Neagle
IFK fick igång maskineriet och fick press på motståndarna. De började skapa chanser och Wilhelm Ingves fick äntligen bollar att jobba på. Nyinbytte Lamar Neagle var också giftig under andra halvlek med många bra löpningar.
Lyyski och co gjorde en rockad och flyttade ut Tamás Gruborovics i den så kallade Mikko Paatelainen-rollen och frigjorde plats åt Neagle som släpande forward.
Det lönade sig. I den 47:e minuten stod det 2-1 på resultat-tavlan efter mål av just Neagle. Wilhelm Ingves stod för ett väldigt bra förarbete när han rundade sin back och spelade in bollen hårt och lågt mot första stolpen. Där dök Neagle upp och kunde sedan enkelt vricka in bollen till 2-1. IFK var med i matchen.
IFK Mariehamn skapade alla chanser de 942 åskådarna fick se under andra halvlek. Men ingen av dessa chanser sökte sig hela vägen in i nätet. Mason Trafford var dock närmast.
Efter en hörna uppstod en märklig situation. Bollen landade i straffområdet och mitt i gröten av spelare ligger bollen fri. Det sparkas vilt av båda lagen tills en av Mypa-spelarna slänger sig över bollen för att täcka den med sin egen kropp, ett regelbrott. Efter att han rullat av bollen ligger den löst igen och Mason Trafford sparkar till. Han får en dålig träff och när benet rör sig uppåt efter sparken träffar han före detta IFK-målvakten Antti Kuismala i pannan. Domaren dömer frispark åt hemmalaget.

Borde ha haft straff
– Vi borde ha haft en straff eller åtminstone indirekt frispark i det läget, är Lyyskis spontana reaktion efter matchen.
Efter en bra andra halvlek är det den som laget tar med sig hem inför de resterande två omgångarna. Första laget ut att möta IFK är FC Lahti och säsongen avslutas sedan – förhoppningsvis – med en match mot Kups om inte kvalspelet väntar.
IFK har nu 27 poäng, samma som Haka och ett mer än Oulu och VPS. JJK som just nu innehar kvalplatsen ligger på 24 och Lahti som är sist har 22 poäng. Det är alltså tre poäng ner till kvalplatsen i dagsläget.