Ålänningar i Gotland Grand National

MOTORSPORT. Gotland Grand National är en av världens största endurotävlingar. I år kom flera tusen förare till start och av dem var tio stycken ålänningar.

Den årligen återkommande tävlingen arrangerades första gången 1984 och äger rum på Tofta skjutfält utanför Visby på Gotland. Tio ålänningar deltog i årets upplaga av Gotland Grand National (GGN) och dessa var: Joachim Torsson, Isac Ekstrand, Björn Ekstrand, Alexander Knahpe, Robert Knahpe, Tobias Karlsson, Kim Grandell, Ted Andersson, William Johansson och Jan Mörn.
Först ut var Joachim ”Jocke” Torsson i veteranklassen, som tävlade redan under fredagen. Sammanlagt blev det sju varv runt den korta banan och en totaltid på 1.11,01, vilket resulterade i en 20:e plats i klassen.
Senare under fredagen var det dags för juniorerna Isac Ekstrand, Tobias Karlsson och Alexander Knahpe. Efter en rad vurpor samt en och annan punktering tog sig samtliga tre i mål. Isac Ekstrand körde tolv varv och slutade 37:a medan övriga två noterade tio körda varv vardera. Alexander Knahpe blev 61:a och Tobias Karlsson 66:a.
Under lördagen tävlade övriga sex ålänningar. Först ut den dagen var Kim Grandell och Ted Andersson i klassen motion 15–29 år. Kim Grandell, som inför tävlingarna hade siktet inställt på en framskjuten placering, låg bra till efter tre varv men fastnade i leran med bakhjulet på det fjärde varvet varpå kopplingen gick sönder. Efter att ha fått bärgningshjälp kunde han avsluta sitt race och kom i mål på fem körda varv och en slutplacering som 216:e. Ted Andersson körde fyra varv och slutade 268:a i klassen.
Bästa resultat under lördagen stod Robert Knahpe för, som slutade 106:a av ungefär 700 förare i klassen motion 40–59 år. Han noterade fem varv. Jan Mörn deltog i samma klass och slutade 346:a med fyra körda varv.
Slutligen tävlade också Björn Ekstrand och William Johansson i klassen motion 30–39 år. Båda körde fyra varv runt banan och den förstnämnde slutade 282:a i klassen medan den andre blev 313:e.