Åländsk medaljsuccé på FM

FRIIDROTT. Det talades om två stora åländska medaljchanser på förhand.

När Maria Söderlund ordnade en tredje pallplats för IF Åland brast det för hennes tränare.

– Så roligt för Maria, det var nära till tårarna när hon tog medalj, säger Frank Ottesen.
Tanken var att IF Åland skulle skicka åtta deltagare till helgens ungdoms-FM (för 14-15-åringar i Tavastehus och för 16-17-åringar i Kajana), men skador och sjukdomar tvingade Adina Renlund och Elsa Andersson att lämna sena återbud.

Men sextetten som kom till start ordnade tre åländska medaljer.

På förhand spekulerade tränaren Franke Ottesen att Åland hade sina största medaljhopp i Eric Sjölund och Anni Nylund. Sprintduon infriade också förväntningarna, men även medeldistansaren Maria Söderlund såg till att springa hem ett åländskt brons på 800 meter i F17-klassen. Söderlund satte nytt personbästa på 2.16,10 – en förbättring med nära fyra sekunder – och var bara knappa sekunden från Veera Mensonen, MaanMa, på silverplats. Vann gjorde Jyväskylälöparen Heini Ikonen på 2.14,44.

– Maria förbättrade sitt årsbästa med elva sekunder, det är otroligt starkt och riktigt roligt att det räckte till medalj. Jag brukar inte vara så känslosam eftersom man inte förvånas över något på friidrottsarenan längre, men den här gången var det nära till tårarna. Jag blev berörd och så glad för Marias skull, säger Frank Ottesen.

Purola Makalös

I F16-klassen fick Ebba Koskinen nöja sig med ett försöksheat på 100 meter och en semifinalplats på 200 meter.

Eric Sjölund å sin sida sprang i P16-klassen hem Ålands andra medalj i Kajana när han tog silver på 100 meter (11,39). På 200 meter slutade Sjölund fyra efter att ha sänkt sitt personbästa med en halv sekund (22.70). Segraren i båda loppen blev medaljören på U16-VM – Samuel Purola från Uleåborg – som vann på fina 10,81 respektive 21,60.

– Eric var sjuk en del i vintras och hann inte med att träna så mycket sprintuthållighet som vi hade önskat, i stället fick han prioritera snabbhetsträning på kortare distanser och det ser vi kanske på resultaten nu. Samtidigt är det väldigt tuff konkurrens bland 16-åringarna i Finland, särskilt på 200 meter. Och Purola är ju helt sanslös, säger Frank Ottesen.

Nära

I Tavastehus sprang Anni Nylund hem ett brons på 300-metersfinalen i F14-klassen på tiden 42,12. Segrarinnan Johanna Kylmänen sprang på 40,69. Kylmänen vann även 100 meter på 12,52 medan Nylund slutade delad sexa på 13,20.

– Anni var bara 18 hundradelar från ”pers” i finalen på 200. Det är riktigt bra med tanke på att hon hade flera försökslopp i benen och de tar ut sin rätt, säger Ottesen.

Simon Stjärnfeldt slutade på 19:e plats av 22 hoppare i P14:s trestegstävling med ett längstahopp på 9.98. För guld krävdes 12.69. Moa Pesonen, F14, slutade på 20:e plats i höjdhopp på 1.40. Neea Käyhkö vann på 1.59.

Ålandsfriidrottarna har ett par serietävlingar på hemmaplan, Täby ungdomsspel samt SFI:s seriefinal i Mariehamn kvar innan utomhussäsongen rundas av.