DELA

Åland United för Afrika

FOTBOLL. Åland United sträcker ut en hand till sina fotbollsspelande systrar i Afrika. Till nästa hemmamatch hoppas laget att ålänningarna ska sluta upp och skänka skor till Moçambique.

– Jag har själv fått alla möjligheter att spela fotboll så det känns som en skyldighet att hjälpa dem som inte har några, säger initiativtagaren Hannah Salmén.


Åland United toppar Damernas liga och dominerar på planen.
Nu gör man sitt för att hjälpa till utanför den – långtifrån den proffsmiljö spelarna i laget verkar i.
Till nästa hemmamatch på Wiklöf Holding Arena – mot Kokkola F10 på onsdag den 7 augusti – kommer välgörenhetsorganisationen Football Hero att ta emot fotbollsskor från de ålänningar som vill ge barnen i Moçambique chansen att testa på sporten utan att vara barfota.
– De flesta har någon i familjen som någon gång har provat på fotboll, så det borde finnas en del fotbollsskor liggandes hemma hos folk. Alla storlekar och sorter behövs, och det spelar ingen roll hur gamla skorna är så länge de är i hyfsat skick, säger Hannah Salmén som presenterade idén för Åland United.
Åländskan Salmén spelade själv i guldlaget 2009 och gjorde sin sista säsong i ÅU 2011. Sedan dess bor och studerar hon i Strasbourg.


4.000 flickspelare i Moçambique
Just nu ligger fokuset i studierna på mänskliga rättigheter. Ett intresse som hjälpte till för att väcka liv i välgörenhetsprojektet.
– Jag har varit i kontakt med både Football Hero men också Futebol dá força som håller till i Moçambique. Tanken är att Football Hero ska leverera skorna till Moçambique så att barnen som tränar hos Futebol dá força kan få nytta av dem, säger Hannah Salmén.
Hos Futebol dá força utbildas fotbollstränare att ta hand om de 4.000 tjejer som ryms inom organisationen. Men verksamheten handlar långtifrån enbart om fotboll. I ett av fattigdom svårt plågat Moçambique där HIV/Aids är en del av vardagen försöker Futebol dá força att vara en axel att luta sig mot när stödet hemifrån saknas.
– Barnen utbildas i mänskliga rättigheter och får chansen att våga drömma. I Moçambique blir många tjejer bortgifta när de är 15 år, men via fotbollen öppnas det möjligheter för dem till något annat, säger Hannah Salmén som menar att fotbollens universella språk fungerar som brobyggare för välgörande ändamål.


Gränslös fotboll
– Fotboll är något som alla kan relatera till var man än är i världen, och det finns inga gränser eller barriärer för att spela, varken språkliga eller kulturella. För barnen i Afrika är det mycket värt att få komma och träna fotboll någon timme i veckan och bara ha roligt, i stället för att tänka på allt det svåra.
Den starka fotbollstraditionen på Åland hoppas Hannah Salmén ska generera en hel del skor nästa onsdag.
– Jag har varit i kontakt med alla fotbollsföreningar på Åland och de har i sin tur informerat ledare och föräldrar om insamlingen. Alla har varit väldigt hjälpsamma och exempelvis bjuder Strandnäs hotell på boende för Football Heros representanter och Viking Line står för resan. Det har verkligen varit medvind för den här idén och jag känner inte att jag behövt slita för att få till det. Störst eloge ska Åland United ha för att de ställer upp.
Rickard Fritjofsson från Football Hero ser fram emot att snart kunna knyta ihop säcken på den insamling som pågått i ett halvårs tid i Sverige.
– Första leveransen med fotbollsskor går till Afrika den första september. Sedan åker vi ner för att dokumentera på plats för att visa dem som har skänkt skor vad det har betytt för barnen. Efter besöket där kan vi också se vad vi kan göra i framtiden, då kanske det blir mer fokus på utbildning än på fotbollsskor.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax