DELA
Foto: Jonas Edsvik

Eva har behandlat sina traumaärr holistiskt

Eva Ringwalls barndom har klöst djupa sår i själen. Sår som tagit sig i uttryck i posttraumatisk stress och ett vuxenliv som sjukpensionär. Idag är de holistiskt behandlade ärr och Eva, som är utbildad erfarenhetsexpert, vill sprida kunskap om både psykisk ohälsa och alternativa behandlingsmetoder.
– Jag visste redan som barn att jag inte hade en normal barndom, men det är inte förrän de senaste åren som jag till fullo förstått hur mycket skada jag tagit av den.

Eva Ringwalls mor blev gravid när hon var 16. Evas far blev kort senare landsförvisad. Eva föddes in i ett kärlekslöst hem som präglades av psykisk och fysisk terror.

– Jag tror alla bestämde sig redan före jag föddes att jag var ett problem.

När Eva var två år gifte sig hennes mor och fick barn tillsammans med en man som visade sig vara ett monster.

– När det var riktigt illa blev jag slagen och det förekom även sexuella övergrepp.

Det fanns ingenstans Eva kunde vända sig och få tröst och omtanke och hon mobbades också i skolan.

– Jag har som vuxen insett att jag var fullkomligt livrädd 24 timmar i dygnet, sju dagar i veckan under hela min uppväxt. Jag var 11 eller 12 när jag försökte ta livet av mig första gången.

Men hon överlevde. Och hon bestämde sig för att om hon skulle fortsätta leva måste hon ta sig bort. Hon rymde till Sverige där hon hamnade på ett ungdomscenter. När polisen kom och letade efter henne, flydde hon till Åland på inrådan av en god vän. Hon började på Folkhögskolan och åkte tillbaka till Sverige en vända, men återvände snart.

– Jag hade fått bra kompisar i Folkis och insåg att jag behövde stanna upp och ta hand om mig själv.

Den 10 januari 1989 blev hon sjukskriven, 19 år gammal.

– Jag fick först diagnosen borderline. Jag gick till biblioteket och läste på och tänkte ”har jag faktiskt så här dålig självinsikt?, säger Eva som inte kände igen sig i sjukdomsbilden som målades upp.

– Sen läste jag i ett psykologilexikon att borderline är en så kallad slaskhinksdiagnos dit man sätter de som man inte vet vad de har.

Så Eva var ännu odiagnosticerad. Efter tio år som sjukskriven åkte hon till ett rehabcenter i Jakobstad, där hon till slut fick diagnosen posttraumatisk stressyndrom typ 2. Eva blev rekommenderad att sjukpensionera sig permanent. Hon blev också rekommenderad piller, men insåg snart att det inte var ett bra alternativ för henne.

– Man kan få fruktansvärda biverkningar av psykofarmaka och blir avtrubbad. Jag blev tvingad till att äta piller för att de skulle kunna sjukskriva mig och att jag skulle bli berättigad till FPA-stöd. Men jag fick alla biverkningar på kartan. En gav inga fysiska biverkningar, men jag kände att det inte kändes normalt så jag slutade efter två månader.

Och situationen blev bara värre. Ungefär vid samma tid som tsunamin sköljde över Thailand, sköljde sorgen över Eva.

– Jag hade en jättestor svacka och satt bara hemma och grät.

Hon fick av en slump hjälp av omsorgen när hon kände att mentalvården svek och i samma veva damp det ner ett hjälpmedel i form av en bok, ”Bot på naturlig väg”. Enligt den kunde stora mängder Omega-3 hjälpa vid depressioner så Eva, som alltid tagit kosttillskott enlig den rekommenderade dosen, höjde rejält, vilket hjälpte mot självmordstankarna.

Hon vände sig även till alternativvården som konstaterade att hon hade borrelia och som följd av detta en kraftig brist på B3-vitamin.

– Det är en brist som kan leda till att man blir svårt deprimerad och i värsta fall gå i psykos, säger Eva.

Hon har sedan upptäckten hängett sig åt att försöka behandla sig själv med bland annat mat och motion.
– Jag mår till exempel bra av att äta lchf. Snabba kolhydrater gör mig nedstämd och kaffe ger mig fruktansvärd ångest. Det gäller att testa sig fram till vad som fungerar.

Den största hjälpen rent mentalt har Eva fått via en alternativ metod sen heter ”Resan” som är utformad av Brandon Bays.

– För att behandla trauma måste man gå mycket djupare i själen än man gör i till exempel samtalsterapi. Och för att på riktigt kunna hjälpa människor som genomgått trauma behöver vi en mycket större förståelse för vilka konsekvenser trauma har för individen. Det är en avsaknad av grundtrygghet, som gör det svårt att klara sig i livet.

Bilden som målas upp bland annat i tv av trauma tar sig ofta i uttryck i flashande bilder av händelser, men det gräver djupare än så, enligt Eva.

– I verkligheten är det inte bara bilder utan också kraftiga känslor som väcks, vilket innebär att man i en given situation kan upplevas som att man kraftigt överreagerar. Mina svackor kommer då alltför stora sår rivs upp. Det är som att hamna i djup sorg, lik sorg vid till exempel dödsfall.

Barn som växer upp utan kärlek och omtanke har också mycket svårt att handskas med människorelationer.

– Det svåraste är att man aldrig lärt sig hur man visar andra att man tycker om dem. Känslor är nånting okänt och skrämmande som både är svåra att ge och att ta emot.

Eva har i många år arbetat inom olika organisationer både lokalt och internationellt för att sprida kunskap om mental ohälsa. Hon är utbildad erfarenhetsexpert och hälsocoach och föreläser bland annat om kostens betydelse för psyket och återhämtning utan mediciner. Överlag efterlyser hon en mer holistisk syn på behandling av psykisk ohälsa.

– Vi måste inse att vi är komplexa varelser.