DELA
Foto: Stefan Öhberg

Vissa nödsamtal svåra att tolka

Varje år får alarmcentralen på Åland cirka 20 000 samtal, varav ungefär 3 000 leder till uppdrag. Men det handlar ändå inte om 17 000 ”onödiga” samtal.

– Det är trots allt bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite, säger tillförordnade räddningschef Karl Nordlund.
Alarmcentralen är en övervakande instans som tar emot alla samtal till nödnumret, så beskriver tillförordnande räddningschefen Karl Nordlund alarmcentralens verksamhet.

Nordlund och hans kollegor bjöd nyligen åländska medier för att berätta mer om sin verksamhet.

Alarmcentralen, som lyder under Ålands polismyndighet, är den plats som tar emot alla åländska samtal till nödnumret 112. De tar emot uppskattningsvis 15 000 till 20 000 samtal om året varav 3 000 leder till olika uppdrag för polis, ambulans och brandkår.

Till alarmcentralens uppgift hör att ta emot alla samtal till nödnumret på Åland, men av nästan 20 000 samtal i året är det bara en del som leder till alarm. Det här kan bero på feluppfattningar om vad som egentligen är en nödsituation.

– Som exempel, att vara utelåst och inte hitta sin hemnyckel är fall som nödvändigtvis inte hör till alarmcentralen, säger Nordlund.

Är man osäker om det är fråga om en nödsituation uppmanas man att ringa alarmcentralen.

– Det är trots allt bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite, säger han.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!