DELA
Foto: Bernt Josephson

Vandrar för själslig frid och frihet

Tio mil genom skog och mark. Utmanande terräng, historiska minnesmärken och jakten på själslig frid.

Tjugotalet personer med varierande bakgrund premiärgick förra veckan den nydragna Sankt Olofsleden på Åland.
Den smala skogsstigen i den grönskande vegetationen vidgar sig plötsligt och kvällssolens varma ljus faller på den gamla stenbyggnaden. Den lilla gruppen med vandrare väntar in varandra och stiger försiktigt in genom valvet till Sjöfararkapellet i Lemböte, eller Sankt Olofskapellet, som det också kallas.

Här möts de av den totala stillheten. Tända ljus. Tystnaden. Och historiens böljande vingslag.

Prästen och pilgrimsledaren för denna vandringsskara, Maria Widén, från Mariehamns församling, har förberett en enkel ceremoni och vägleder gruppen genom några traditionella ritualer med sång och väl valda ord.

Själva vandringen började redan på måndagen med en pilgrimsmässa i Sankt Lars kyrka i Eckerö. Sen gav sig gruppen in på den nydragna Sankt Olofsleden, som ska sammanbinda Sverige, Norge och Finland.

– Vi vandrar under fem dagar och avslutar i Långnäs i Lumparland. Vissa av oss fortsätter sedan som sjöpilgrimmer med färjan till Kökar Hamnö, där den årliga Franciskusfestivalen äger rum. Det är Mariehamns församling i samarbete med Jomala församling som arrangerar denna pilgrimsvandring i historiens fotspår, berättar Maria Widén.

Läs mer i måndagens Nya Åland!