DELA
Foto: Ida K Jansson

Spelmissbruk drabbar barnen mest

Spelmissbruk stod som en av punkterna på Paf:s konferens om ansvarsfullt spelande på tisdagen.

Madeleine Tügel, rådgivare och beroendeterapeut på Spelberoendes förening i Malmö, talade om problematiken ur barnens perspektiv.
– Spelberoende drabbar också anhöriga och framför allt barn, säger hon.
På tisdagen höll Paf konferensen Responsible Gaming Summit 2017. En av talarna var Madeleine Tügel som innan sitt föredrag berättar för Nya Åland att Folkhälsomyndigheten har uppskattat att 82 000 barn i Sverige lever med en spelberoende förälder.

– Det finns absolut ett mörkertal också – familjer som inte har kontakt med socialtjänsten och inte tar del av insatser från samhället, säger hon.

Det är också mycket svårare att upptäcka ett spelberoende, då det inte syns på samma sätt som vid ett alkohol- eller narkotikaberoende.

– Spelberoende syns inte i något test. Vid ett alkoholmissbruk kan också våld vara inblandat, eller att man kommer onykter till jobbet, och då sätts insatser in, säger hon.

Men vid spelmissbruk kanske arbetsgivaren inte upptäcker en trötthet efter att man har spelat en hel natt. Och om det inte upptäcks så är det också svårt att hjälpa barnen.

– De barnen syns inte. En del barnorganisationer, som BRIS och Trygga barnen, är också inriktade på alkoholmissbruk och psykiskt sjuka, säger hon.

Nu klassas spelmissbruk som ett substansmissbruk från att tidigare ha setts som en impulsstörning, vilket Madeleine Tügel ses som positivt. Från årskiftet träder också en ny socialtjänstlag i kraft i Sverige, där även spelberoende ska ha rätt till behandling, förklarar hon.

– Jag hoppas att det leder till att man ser de här barnen nu när kommunen får ansvaret, säger hon, och berättar att kommuner har hört av sig då de saknar resurser och kunskap i frågan.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!