DELA
Foto: Oliver Nyholm<07_Bildrubrik>SLÅR DÖVÖRAT TILL ”Det är som om man inte fanns i myndigheternas ögon”, säger Calle, som varit bostadslös av och an sedan han släpptes från fängelset för två och ett halvt år sedan, och som nu på nytt tvingas sova i färjterminalen.

Så är livet som bostadslös i stan

Som bostadslös i Mariehamn hamnar man lätt en ond cirkel där man efter ett tag inte kan få något boende, eller klara av att bo ensam och stå på egna ben.

Det säger Calle, som blev bostadslös efter att han släpptes från fängelset för två år sedan.
I Mariehamn finns omkring tio människor som är långtidsbostadslösa. För vissa av dem är färjterminalen den enda chansen till tak över huvudet.

Calle, som egentligen heter något annat, berättar för Nya Åland om svårigheten i att hitta boende, behovet av stöd och om politikernas bristande engagemang i frågan.

– Då blev jag tvungen att sova i färjterminalen ett tag, och jag började direkt planera hur jag skulle komma tillbaka till fängelset för livet var bättre där.

Efter att han kom ut ifrån fängelset har Calle haft två olika bostäder, men av olika skäl fungerade ingen av dem någon längre tid. Till slut fanns det ingenstans att gå utom tillbaka till terminalen.

Terminalen är fortsättningsvis den enda möjligheten många har att få tillbringa natten inomhus, men något värdigt boende är det inte, konstaterar Calle.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!