DELA
Foto: Jonas Edsvik

Ryssland i djup sorg –Europa drar efter andan

Under måndagskvällen mördades Rysslands ambassadör till Turkiet, Andrej Karlov. I en redan turbulent tid och i ett redan turbulent område kunde mordet blivit den utlösande faktorn till en större konflikt.

Men relationerna mellan Turkiet och Ryssland ser – trots allt – ut att förbättras.
Rysslands konsul på Åland Mikhail Zubov fördömer mordet på ambassadör Andrej Karlov. Zubov beskriver ett Ryssland i djup sorg och påpekar för Nya Åland att dådet ska ses som en provokation, ett försök att förstöra normaliseringen mellan de rysk-turkiska relationerna och den fredsprocess som många länder försöker få fram i Syrien.

Ambassadörsmordets kontext är rotad i relationerna mellan Ryssland och Nato-landet Turkiet.

Ryssland och Turkiet står på olika sidor i kriget i Syrien. Ryssland stöder nuvarande president Bashar al-Assad, även med militär kraft. Turkiet å sin sida står bakom de rebellgrupper som vill störta Assad.

De turkisk-ryska relationerna har gått upp och ner de senaste åren. Relationerna försämrades efter att turkisk militär skjutit ner ett ryskt stridsplan för drygt ett år sedan. Som följd stoppade Rysslands president Vladimir Putin semesterresor till Turkiet vilket betydde stora ekonomiska förluster och till sist tvingades Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att be om ursäkt.

Sedan dess har relationerna på den storpolitiska arenan reparerats. Ett avtal om en pipeline för energiöverföring mellan länderna har undertecknats och igår, den 20 december, hade Turkiet, Iran och Ryssland ett möte angående kriget i Syrien.

Men den senaste tidens fruktansvärda händelser i Aleppo har ställt relationerna på sin spets igen. Assad har med hjälp av Ryssland bombat Aleppo. Den brutala eskaleringen i området har liknats vid folkmorden i Rwanda 1994 och Srebrenica 1995.

Det rapporteras om att gärningsmannen som mördade ambassadör Karlov ska ha skrikit ”glöm inte Aleppo”.

När den här texten skrivs är det oklart om mannen, som tog sig in i lokalen med hjälp av sin polisbricka klädd som en säkerhetsvakt, har kopplingar till någon organisation.

Mordet bär en viss likhet med skotten i Sarajevo, när Gavriljo Princip mördade den österrikiska kronprinsen Franz Ferdinand, ett dåd som resulterade i Svarta veckan och i slutändan att första världskriget bröt ut.

Men både Ryssland och Turkiet verkar ha bestämt sig för att mordet på Andrej Karlov inte ska sätta käppar i hjulet för försöken att stärka relationerna mellan länderna. Både Putin och Erdogan har fördömt attacken och kallar mordet en provokation för att försämra läget.

Men det storpolitiska spelet är ständigt närvarande. Ryssland har flyttat fram sina positioner i Mellanöstern efter att USA, med krigen i Afghanistan och Irak, försöker minska sin närvaro i området. USA har med alla möjliga medel försökt undvika att ge sig in i en ny konflikt i området och har därför lämnat ett vakuum efter sig som nu andra länder försöker fylla.

Skotten i Ankara blir troligtvis inte en repris av utvecklingen som följde skotten i Sarajevo. Men att länder i vår del av världen återigen, på kort tid, dras in i vad som kunde ha blivit en allvarlig diplomatisk kris riskerar att öka misstänksamheten och osäkerheten. För att inte tala om den fred som snart måste komma i Syrien.