DELA
Foto: PRIVAT<07_Bildrubrik>LÄMPLIGHET Tjänstemän blir automatiskt av med jobbet om de döms för minst två års fängelse. Det berättar professorn i stats- och processrätt Dan Frände.

”Processen blir hemligstämplad”

Det är opassande, men inte olagligt för åklagare att alls umgås med parter i pågående mål, säger Dan Frände som är professor i straff- och processrätt vid Helsingfors Universitet.
Han kommenterar fallet med åklagaren Jens Budd som på midsommarafton och den följande natten umgicks med en kvinna som är åtalad i ett mål där Budd är åklagare. Hon polisanmälde Budd för sexuellt tvång.

Frände berättar att åklagare i lagens mening är offentliga tjänstemän och då gäller allmänt att om någon får ett fängelsestraff på minst två år förlorar denne alltid sin tjänst.

Borde åklagare överhuvudtaget umgås med parter i pågående mål?

– Det hör inte till att åklagare umgås med varken svarande eller målsägande. Speciellt i Sverige talar man mycket om åklagares hederskodex. Det finns ingen lag, men det hör inte till, säger Dan Frände.

Vad kan man säga om utredningen?

– Det verkar ju som att ord står mot ord. I Sverige , men också i Finland börjar något som kallas stödbevis bli vanligare. Det innebär att det finns en tendens att tro målsägande om denne omedelbart berättat om vad som hänt. Sedan är det så att den här rättsprocessen kommer med all sannolikhet att hemligstämplas så det är omöjligt för utomstående att bedöma bevismaterialet, säger Dan Frände.