Oavgjort för United

Åland United mycket nära nedflyttningsserien

Underläge med 2-0 efter den första halvleken blev till 2-2 efter full tid då Åland United gästade JyPK från Jyväskylä. Resultatet tillsammans med andra resultat innebär att Åland United nu är sex poäng från slutspelsstrecket med endast två omgångar kvar, i ett näst intill omöjligt läge att nå slutspelsserien .
– Vi har väldigt svårt att spela bra i två halvlekar och därför blir det tyvärr så här, sa tränare Maiju Ruotsalainen efter slutsignalen.

En riktig måstematch stod på programmet för Åland United  då laget ställdes mötte JyPK på bortaplan. En måstematch i den bemärkelsen att vid vinst fortsatt chans till spel i slutspelsserien och vid förlust  spel i nedflyttningsserien. Även för  JyPK hade matchen betydelse då även de jagar en plats i slutspelsserien, inför matchen på en sjundeplats, två poäng före Åland United.  Ilves och Pallokissat som är de två lag som Åland United har chans att passera spelade tidigare och där vann Ilves medans Pallokissat föll med hela 0-7  hemma mot HJK. Saknades i ÅU  gjorde Florin Wagner som valt att avbryta kontraktet och flytta till Canada för studier.

Matchen i ett stålande sommarväder i Vaajakoski var 30 minuter gammal då JyPK tog ledningen genom Henna-Rikka Honkanen som fick in bollen bakom Marjukka Mikkonen i ÅUs mål efter en hörna. Bara tio minuter senare satt även 2-0 för hemmalaget. Även denna gång efter hörna då  JyPKs makedoniska spelare Rochi Gentjana hittade rätt, ett resultat som stod sig till halvtid.
– Vi ägnar halvleken åt att slå höjdbollar, något som JyPK Inte hade någonting emot, då deras mittbackar tog allt, sa tränare Maiju Ruotsalainen efter matchen, och fortsatte:
– Säkert var det en hel del mentalt inblandat också, något som i så fall släppte till den andra halvleken.

Den andra halvleken var bara 4 minuter gammal då Åland United fick en drömstart och reducerade genom lagkaptenen Pille Radik som mötte en hörna vid första stolpen och kunde via foten få bollen i nät.  Ett mycket lyckat byte blev det sedan då Viktoria Byskata fick lämna plats för Sarah Burn som bara varit på planen i 5 minuter då hon satte kvitteringen. Hon fick bolen snett bakåt i straffområdet och kunde trycka dit den från 6 meter. Trots chanser åt bägge håll de återstående 30 minuterna så blev det inga fler mål. Matchen slutade 2-2, en delad poäng som innebär att Åland United kommer att få avsluta säsongen i nedflyttningsserien. Med två omgångar kvar är det nu sex poäng upp till Pallikissat ovanför strecket. För att ÅU ska kunna nå  Pallokissat  måste ÅU vinna sina båda kommande matcher samtidigt som Pallokissat förlorar sina och de har kvar att möta GBK som endast fått ihop 4 poäng, på hemmaplan i sista omgången.
– Vi kommer ge allt vi kan så länge vi har en chans men skulle det inte gå så kan det även vara bra att få börja om mot lite sämre lag och redan nu börja jobba på nästa säsong och ge dem som vill fortsätta spela i ÅU 2017-2018 större ansvar, avslutar tränare Routsalainen.