DELA
© Nya Åland

Nu öppnas portarna till Övernäs högstadieskola

En ny skola med ett nytt ledarskap. Det är vad som möter personalen och eleverna när portarna i höst slås upp för en ny termin.

– Det ska bli spännande och jag är så förväntansfull, säger Eva Ekström-Andersen, tillträdande rektor.
Eva Ekström-Andersen har under sina tretton yrkessamma år varit lärare på Yrkesgymnasiet och i Godby. I höst axlar hon rektorsrollen på den ombyggda Övernäs högstadieskola, ÖHS, i Mariehamn. Den 17 augusti tar hon emot eleverna i de nya och utbyggda lokalerna.

– Det finns inte annat än superlativ att ta till inför inflyttningen. Eleverna kommer att se förändringen, säger hon.

Hon säger att det även blir ett lyft för alla de lärare som jobbat länge på skolan, då i de gamla lokalerna.

– De kommer att kliva in i en fantastisk byggnad och måste känna en enorm glädje av att flytta in, säger hon.

Ett ruckel blev en svan

 

Själva byggstarten gick i juni 2015 några dagar efter skolavslutningen.

– Ett år har det tagit. Det är bra jobbat, säger Henrik Boström, som sitter i kommittén för ÖHS:s ombyggnad.

Eva Ekström-Andersen berättar att hon själv gått på skolan under åttiotalet och att hon också har haft Hernik Boström som lärare.

– Då var det ett ruckel. Nu har du färg, värme och ljus i hela byggnaden. Om man då inte ställer sig i ett elskåp, men varför skulle man göra det, säger hon.

Förutom Henrik Boström så finns det även två andra lärare och en elevassistent i kommittén – studiehandledare Annette Rumander och Krister Norrgrann, som tidigare varit lärare och rektor i Ytternäs.

– Det var viktigt med lärarbakgrund och den biten har varit en stor del i det här, säger Henrik Boström.

Han är övertygad om att ett förflutet som lärare har gett skolans utformning än bättre förutsättningar.

– Vi har tänkt mycket på mobbing och säkerhet i planeringen, och de kände till farliga vinklar och hörn. Sånt går inte att läsa sig till, säger han.

Alla har fått tycka till

 

Krister Norrgrann förklarar att det var ett av skälen till inte lägga ut hela byggnationen på entreprenad.

– Vi valde i stället andra vägen, för att elever och personal ska få en bra arbetsmiljö. En trivsam skola är också en lugn skola, säger han.

Enligt Henrik Boström har personalen, eleverna och elevråden därmed fått säga sitt i planeringsprocessen.

– Även lokalvårdarna har fått vara med i planeringen, säger han.

Genomtänkt

 

Byggnadens tidigare 3000 kvadradmeter har nu fått en 100 kvadratmeters tillbyggnad och en rejäl uppfräschning.

– Allt känns väldigt genomtänkt, även på det pedagogiska planet. Vilket mastodontarbete kommittén har gjort. Jag är väldigt stolt, glad och trygg över att få jobba här, säger Eva Ekström-Andersen.

Vilken blir din roll som rektor?

– Min och kollegiets uppgift blir att fylla skolan med glädje, kunskap och respekt för varandra. Jag ser så fram emot hösten och tycker att sommarlovet kan vara slut nu.

Se bilder från skolan här.