DELA
Foto: Patrik Dahlblom<07_Bildrubrik>PROTESTER En majoritet av finländarna motsätter sig Fennovoimas kärnkraftverksprojekt i norra Österbotten och i dag ordnas demonstrationer på båda sidor om Bottniska viken. Bilden togs under en antikärnkraftsdemonstration i Mariehamn för några år sedan.

”Märkligt och jättetråkigt”

– Långdansen kring ägandet i Fennovoima visar att det finns saker bakom kulisserna som vi inte känner till, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström om gårdagens besked att kraftbolaget Fortum går in som ägare.
I går löpte den andra fristen ut för Fennovoima som länge haft problem med att uppfylla den förra riksdagens krav på minst 60 procents inhemskt ägande i det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki i Österbotten.

Den första fristen löpte ut redan den 30 juni utan att Fennovoima lyckades få ihop ägarbilden, men av okänd anledning förlängdes tiden fram till i går när Fortum, där staten är storägare, meddelade att man går in i kärnkraftsprojektet med 6,6 procents ägarandel. Samtidigt höjer stålbolaget Outokumpu sin ägarandel till 14 procent och byggbolaget SRV tar en ägarandel på 1,8 procent.

Förutsättningarna för projektet har ändrats radikalt sedan bolaget bildades 2007. I dag är ryska kraftjätten Rosatom, som står nära den ryska makteliten, största ägaren med 34 procent och också det bolag som ska bygga kärnkraftverket.

”Konstiga vändningar”

Motståndarna till kärnkraftsprojektet, dit också Mats Löfström hör, hade hoppats att Fortum inte skulle gå in eftersom ett önskat avtal om köp av vattenkraftsproduktion i ryska Karelen inte kunde ros i hamn innan tidsfristen löpte ut i går. Därmed tar Fortums aktieägare en risk att i slutändan förlora pengar ifall inte projektet blir av.

Dessutom deklarerade Fortum, som är ägare i kärnkraftverken i Lovisa och Olkiluoto, i går att bolagets huvudfokus inte är Fennovoima.

– Projektet har tagit de mest konstiga vändningar. Den som vill att kärnkraftverket byggs är Rosatom som vill visa att man har ny teknik och vill ha kärnkraftverket som en referensanläggning för att få exportera flera anläggningar. Ingen inhemsk ägare har tidigare varit villig att gå in som ägare.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!