DELA
Foto: Amanda Näsman<07_Bildrubrik>PREMIÄR I går provade Moa Liewendahl, fem år, för första gången att skrinna på isen vid Strandnäs skola. Lillasyster Saga, två år, fick sitta på sparken.

Många möjligheter att skrinna-tipsa oss om spolade isar

De stora snömängderna har gjort att naturisarna är bräckliga. Men för den som vill skrinna finns det goda möjligheter på någon av de många spolade isarna runtom i landskapet. Tipsa oss gärna om var det finns banor.

– Det var riktigt fina isar vid jul, men sedan dess har snön kommit. Nu väntar vi lite på att isarna ska lägga sig utanför de områden som är snötäckta, säger Leif Höglund som leder långfärdsskridskoturer i bland annat Ålands motionsförbunds regi.

När det lägger sig snö ovanpå isen stannar isbildningen av, förklarar Höglund. I vissa fall kan isarna till och med bli svagare.

– Om inte sjön har skiktats – det vill säga att det är plus fyra grader vid botten och kallare högre upp – kan den äta isen.

All vistelse på is sker på egen risk, och man måste alltid göra en bedömning av isläget, påpekar Leif Höglund.

Spolat på flera håll

För den som inte vill riskera att hamna i plurret finns flera andra alternativ just nu. Vid Eckerö skola spolades is av Eckerö FBK redan på nyårsdagen. Den banan är upplyst klockan 18.30-22. I Mariehamn är uteisen vid Idrottsparken spolad och öppen för friåkning utan klubba alla dagar klockan 10-20. Vid Ytternäs och Strandnäs skolor har Strandnäs FBK hjälpt en grupp föräldrar respektive Hem och Skola-föreningen att spola skridskois på fotbollsplanerna.

Östra Saltviks FBK har spolat is i Rangsby och vid Vikingaåsens skola har Jomala FBK spolat. Utanför Pub Stallhagen i Finström hade Christian Ekström för en dryg vecka sedan plogat upp en skridskoplan, men just nu går det inte att åka.

Känner du till ytterligare några plogade skridskoisar? Hör av dig till Nya Åland och hjälp oss att sammanställa en lista på alla isar. Redaktionen nås på telefonnummer 23444 eller via mail redaktion@nyan.ax