DELA

Virke som är snällt mot miljön

Under veckan impregneras 200 kubik furu i AB Skogens hall vid Färjsundet.
Ämnet som används är snällt mot miljön och så pass ofarligt att man till och med vågar smaka på det.
– Med tanke på det dåliga läget på marknaden just nu måste man tänka till lite extra, säger Joakim Blom, vd på AB Skogen.
Och tänkt till, det har AB Skogen gjort, tillsammans med företaget WSJ Sanitation. WSJ Sanitation har under de senaste fyra månaderna arbetat med att ta fram en maskin som mögelbehandlar virke med ett giftfritt impregneringsmedel som går under namnet Vital Protect.
– Klimatdiskussionen pågår överallt i dag. Om vi då kan erbjuda en helt förnyelsebar råvara som är behandlad med ett miljövänligt medel så är det positivt, menar Blom.
Håkan Wiklund, vd för WSJ Sanitation, berättar att hans företag har använt Vital Protect länge redan, men inte som impregneringsmedel.
– Vi har arbetat med mögelsanering. Nu är vi de första i världen som börjar impregnera virke på det här sättet.


Mobil maskin
Behandlingen sker i en mobil container, som med hjälp av en lastbil kan flyttas snabbt och enkelt. Ungefär 10 till 12 kubik virke kan impregneras åt gången, och en behandling tar drygt en halv timme.
– Kapaciteten är ungefär 1000 kubik i veckan, uppskattar Wiklund.
Eftersom det här är första gången företaget använder den nya maskinen finns det fortfarande saker att slipa på.
– Det ska vara varmt i containern under behandlingen. Nu tar det lite för lång tid att få upp värmen, det måste vi lösa.
Förutom uppvärmningstiden har ett annat problem uppstått under veckan. Några slangar gav efter på grund av hettan.
– Det här är lite av en testkörning för oss. Nu har vi rättat till det problemet och allt har fungerat bra sedan dess, säger Wiklund.


Saltkristaller
Medlet Vital Protect är en blandning av två olika borsalter. Efter behandlingen ser virket likadant ut som innan, det får alltså inte den gröna nyans som vanligt impregnerat virke får.
– Ibland kan man se små saltkristaller, men de går att sopa bort, säger Blom.
Den färdiga produkten går under namnet EFW, Environment Friendly Wood, och passar särskilt bra för ytterpanel och regelverk. Tack vare att impregneringsmedlet inte är giftigt får man också använda det till trallar för livsmedel.
Men vad kostar det då?
– Vi kan nog hålla ett billigare pris än för vanligt impregnerat virke, eftersom produktionskostnaderna är lägre, konstaterar Blom.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA