DELA

Vill ge hörselskadade vingar

Världens första pilot med hörselskada, Johan Hammarström, har fått mycket uppmärksamhet efter sin jorden runt-flygning förra året.
– Det är mitt sätt att försöka få bort stigmat, rädslan att erkänna sitt funktionshinder.
Han har flugit till 40 länder och hållit föredrag, i lördags kom han till Åland för första gången. Det var meningen med eget flyg, men det dåliga vädret satte stopp.
– Visserligen har jag rätt att också flyga i dåligt väder på mitt certifikat, men det är ju också beroende på vilket flyg man har tillgång till.


Borde vara fler
Ålands hörselskadade fyller 20 år i år, och det firades alltså i lördags med ett 70-tal medlemmar. Det är ändå en ganska ung förening.
– Föreningen kom till efter önskemål från både myndigheter och de hörselskadade själva, säger föreningens styrelsemedlem Anki Johansson.
Ålands hörselskadade har cirka 200 medlemmar, men Johan Hammarström tro att det gott kunde vara 2.000. Så stor del av befolkningen har statistiskt sett hörselskada.
– I Norden är vi mer medvetna om det här funktionshindret än i övriga delar av världen, men ändå finns stigmat också här.


Kallades ”va?”
Själv var han sju år gammal innan omgivningen uppmärksammade hans grava medfödda hörselskada.
– De kallade mig för Johan ”va?” Hammarström. Ännu när jag var 25 år var jag livrädd för att använda hörapparat, jag ville inte se ut som morfar.


Statuerade exempel
Men nu, några år senare, är han något av de hörselskadades apostel, som flyger runt i världen och försöker öppna ögonen för det här funktionshindret, som så många har.
Och just kampen för att som hörselskadad få flygcertifikat var ett led i utvecklingen att kunna inse att funktionshinder inte behöver betyda att man ger upp sina drömmar.
– Jag statuerade ett exempel. Man kan bli pilot som hörselskadad.


Lång kamp
Pilotdrömmarna hade Johan Hammarström redan som barn, pappa var pilot. Men att övertyga Luftfartsverket i Sverige om att han är lämplig som pilot var inte lätt. Kampen tog två år.
– Jag måste bevisa att jag kan höra i flygplansmiljö. De regler som en gång satts upp gjordes med en viss kunskap, men det har hänt saker sedan dess, inte minst genom den tekniska utvecklingen.


Standardiserat
Mot alla odds blev Johan Hammarström den första med hörselskada som fick flygcertifikat, han får också flyga trafikflygplan.
– Jag har ett specialdesignat headset som utesluter alla ljud utifrån. Sedan är flygspråket väldigt standardiserat och man lär sig texten. Det är inga problem att lära sig 70-80 ord så att man bara behöver uppfatta början och slutet på ordet för att veta vad det är.


Visa för fler
Framgången med flygcertifikatet har han nu försökt förvalta så att han hjälper andra hörselskadade runt om i världen.
– Det här är ett sätt för mig att visa att det faktiskt går, inte bara för mig själv och mina kompisar, utan för många fler.
Johan Hammarström hade två andra piloter med sig i planet på sin jorden runt-flygning. Det var för övrigt den första jorden runt-flygningen med ett dieseldrivet plan, ett tvåmotorigt Diamond DA42 Twin Star.
Man hade på förhand bokat föredrag på varje plats.
– Vi samarbetade med organisationer och företag och höll många föredrag i high schools. Att vara hörselskadad är ett av de mest osynliga handikappen och man blir lätt socialt handikappad och kan inte delta i det sociala livet.
Detta med stigmat återkommer Johan Hammarström till flera gånger under vårt samtal på lördag eftermiddag.
Att han fick förverkliga sin dröm vill han berätta åt så många som möjligt med förhoppningen att det hjälper fler än han själv.
Om hans projekt kan man läsa på nätet, www.worldflightforhearing.com.

Text och foto:

ulf.weman@nyan.ax