DELA

Vem tar flest mördarsniglar i dag?

Mördarsniglarna är lättast att hitta på morgon och kväll. Fatta dina verktyg och plocka. Du kan vinna en prinsesstårta!
Idag är det Nya Ålands stora snigeldag. När du läser det här är det dags att fatta dina snigelsamlarverktyg och gå ut och börja plocka. Det enda sättet att kämpa emot snigelplågan är att reducera deras antal. Den som rapporterar in flest sniglar på rimligt bevisbart sätt får en prinsesstårta.
Nyan bjuder på kaffe och kaka i trädgården i Dalbo mellan klockan 18.00 och 20.00 ikväll. Den som vill kan lämna sin snigelrapport på ort och ställe.
Den som inte kan komma personligen kan lämna rapport på snigel@nyan.ax eller ringa Nyans tipstelefon 0457 313 4444. Det går också bra att messa Nyan på nummer 0457 323 4444.


Bekämpa sniglarna i tid
Har du väl fått mördarsniglar i trädgården gäller det att begränsa deras omfattning. Steg ett är att ta reda på var sniglarna trivs bäst. Eftersom de är nattaktiva djur görs detta lämpligen sent på kvällen eller tidigt på morgonen. Det finns olika metoder och preparat man kan använda. Rundmaskar som parasiterar på snigeln, järnfosfat eller helt enkelt en vass pinne.
Sniglarna kan sprida sig på egen hand men det går mycket långsamt. Den största spridningen står faktiskt människan för, i huvudsak genom handel med plantor och prydnadsväxter. I rotsystemen och jorden kan det finnas både ägg och unga sniglar.
Det räcker med ett ägg eller en snigel för att skapa en ny population. Sniglarna är hermafroditer, det vill säga både hane och hona på samma gång. Den spanska skogssnigeln kan dessutom befrukta sig själv. Den kan producera 400 ägg per år.

Frans Jansson

frans.jansson@nyan.ax