DELA

Vem stjäl alla cyklar på Åland?

Cyklar försvinner hela tiden på Åland.
Många återfinns aldrig. Och det går inte att utesluta att en någon form av liga fraktar bort dem och säljer dem utanför Åland.
Överkonstapel Eva Fellman konstaterar att cykelstölder är mycket vanliga men att polisen oftast har händerna fulla med grövre brott som måste prioriteras.
– Det är inte så många som försvinner på väg hem från krogen, det är klart att det händer att folk olovligt ”lånar” cyklar och sedan lämnar dem någonstans, men då borde de påträffas. Och det försvinner många cyklar som vi aldrig hör av. Det kan vara på grund av brottslighet, för det rör sig om ganska stora pengar. En cykel kostar mycket i dag.
Och i sånt fall förs cyklarna bort från Åland?
– Högst sannolikt. Det är ingenting vi kan bevisa, men de hittas inte här och en stor del av cyklarna borde vara rätt kännspaka…
Så det kan finnas en liten cykelliga?
– Ja, det är svårt att veta, så det kan jag inte uttala mig om. Men det försvinner många cyklar också från låsta cykelrum och då är det ingen som bara gått förbi på väg hem från krogen.


Hittegodsauktion
Det som däremot är helt säkert är att det är stor omsättning på cyklarna i polisens garage. För en vecka sedan såldes 40 stycken på hittegodsauktion och för ett år sedan ropades 80 cyklar ut. I dagsläget väntar ett 40-tal cyklar på att deras ägare skall göra anspråk på dem eller på följande auktion som antagligen blir av i höst. Polisen kan inte lagra cyklarna i all evighet och om ingen gör anspråk på dem efter tre månader kan de säljas, och då får upphittaren en tredjedel av priset.
– Men de brukar ropas ut till otroligt låga priser.
Under den senaste auktionen gick den dyraste cykeln för 160 euro, men snittpriset per cykel låg på ungefär 55 euro. Och många cyklar i lagret är i mycket fint skick:
– Den där till exempel, den har inte rullat många kilometer, säger Fellman och pekar på en ny mångväxlad cykel.


Vardagskriminalitet
Cykelstölder har som sagt inte hög prioritet och i Sverige är det bara en procent av fallen som klaras upp. Också på Åland är resurserna för små för att jaga cykeltjuvar på allvar.
– Men det är klart att för den enskilda människan kan det vara en väldigt stor sak att bli av med sin cykel. Jag skulle själv bli jättearg.
Det är helt enkelt en form av kriminalitet som många drabbas av.


Signalement
För polisens del vore det bra om folk blev bättre på att ta hand om sina cyklar, just eftersom det finns så mycket annat som är angeläget att arbeta med.
– Det gäller ju att låsa sina cyklar. Vad hjälper det att ha ett stort kraftigt lås som det här om man inte använder det, säger Fellman och håller fram en mountianbike med byggellåset prydligt fastspänt på ramen.
Det är också viktigt att ha ett specifikt signalement på sin cykel. I garaget kan det gott finnas ett tiotal röda damcyklar, så det är bra att lära sig detaljerna på sin cykel. Varför inte ta ett foto på den? Och ramnumret kan man kanske spara på mobilen? Då blir cykeln mycket lättare att identifiera om den blir stulen eller kommer bort.


Titta i garaget
Det är speciellt viktigt om man påträffar sin stulna cykel i någon annans ägo.
– För ett par dagar sedan ringde en kvinna som hade hittat sin mans cykel på stan, med nytt låst och allt. Men då kan man inte bara ta den utan vi måste först ta hit den, beslagta den och utreda vem som äger den. Det är ganska mycket jobb.
För den som förlorat sin cykel kan det löna sig att ta en titt i polisens garage. Och om man hittar sin stulna cykel i ett dike någonstans är det viktigt att komma ihåg att ringa polisen och berätta att den kommit till rätta.
Cyklarna i garaget lär bli fler under sommaren.
– I höst har vi nog tillräckligt många för en ny auktion…

Text & foto: Fredrik Sonck

fredrik.sonck@nyan.ax