DELA

Vårvindar i atmosfären

Under senare år har vi fått lära oss att det finns en nordatlantisk oscillation, NAO, som, påverkar vårt väder. Nu under februari har vi, enligt det internationella vädercentret WSI (Weather Services International) påverkats av en helt annan oscillation, MJO (Madden-Julian Oscillation).
Och vad är då det?
– MJO kan beskrivas som en atmosfärisk våg som färdas runt ekvatorn, ett varv tar cirka 40 dagar, förklarar chefen vid WSI, doktor Todd Crawford, för Nya Åland.
– MJO för med sig en kraftig ökning av tropiska åskväder. De stora ansamlingarna åska och åskvindar genererar i sin tur nya atmosfäriska vågor som rör sig mot polerna och i samband med det påverkas också vädret i Europa. MJO har nyligen varit extra stark men dess inflytande på oss avtar då den i slutet av månaden förflyttar sig tillbaka till Indiska oceanen. Det brukar föra med sig betydligt mildare temperaturer i västra Europa och därför tror vi att mars blir varmare än normalt, också i Finland.
Todd tolkar dessutom de atmosfäriska förhållandena i norra Atlanten så att vi har både fuktigare och blåsigare väder att vänta under en vår som generellt bjuder på temperaturer över det normala i västra och norra Europa.
Våren, ja. Sveriges meteorologiska institut meddelar att den meteorologiska våren, då dygnsmedeltemperaturen är stigande och ligger mellan 0 och 10 plusgrader, redan har kommit till södra Skåne. Det är helt ”enligt tidtabell” men tre veckor tidigare än för ett år sedan. Till Stockholm brukar våren anlända i mitten av mars och cirka två veckor efter det till oss. (tt-s)