DELA

Våga tjata på era ungdomar!

Fler direkta frågor om sexuella trakasserier. Det går Studerandehälsan in för efter Hälsa i skolan-undersökningen som visade att väldigt många åländska flickor upplever sig ha blivit utsatta för sexuellt våld.
Och rådet till föräldrarna är: Umgås med era ungdomar och våga tjata.
– Men hur mycket vi kan göra är ju svårt att säga, det här handlar förstås om djupgående saker i vårt samhälle, och börjar redan på BB med att flickorna kläs i rosa och pojkarna i blått. Jag hoppas hela samhället skulle jobba mer med jämställdhet överlag, säger skolkurator Petra Berg.
Skolpersonal och Studerandehälsan fick bekanta sig med Hälsa i skolan-undersökningen i ett seminarium på onsdagen. Om enkätresultaten ska föranleda några åtgärder och i så fall vilka har man ännu inte hunnit ta ställning till, men den spontana kommentaren är alltså att börja fråga mer direkt om flickorna blivit utsatta för något otillbörligt.
– Visst vet vi att det förekommer övergrepp, och visst kommer tjejer till oss med sådana här problem, men att det skulle vara så här utbrett är vi mycket förvånade och förskräckta över, säger skolpsykolog Josefin Husell.
Enligt den nya hälso- och sjukvårdslagen som trädde i kraft vid årsskiftet ska ungdomarna som går i andra stadiets utbildningar kallas till hälsogranskning två gånger istället för, som nu, en gång under studietiden. Kan det ha någon effekt?
– Ja, på så sätt kanske att det är lättare att få förtroende för någon man träffar fler gånger. Första gången en ung människa träffar skolhälsovårdaren kan det förstås vara svårt att öppna sig om känsliga saker, säger hälsovårdare Agneta Backman.

Sexprojekt
Sedan andra stadiets utbildningar sammanfördes till en enhet i höstas ser man över hälsovården och förebyggande insatser så att alla studerande erbjuds samma. Tidigare har det varit lite olika hur till exempel frågan om sextrakasserier tagits upp.
– På Sjömansskolan där jag jobbade fram till i våras har vi till exempel kört projektet Kärlek börjar inte med bråk i samarbete med Folkhälsan, men alla utbildningar har inte tagit upp det, säger kuratorn Petra Berg.
Studerandehälsans råd till tonårsföräldrar är att fortsätta vara nojsiga och bry sig även när ungdomarna börjar i andra stadiet.
– Umgås med era ungdomar och våga tjata. Släpp dem inte fast de gått ut grundskolan och själva tycker de är vuxna.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist