DELA

Uppsägning av chef var helt befogad

Yrkesmässig inkompetens, plumpa skämt och sexuella närmanden i berusat tillstånd räcker för att säga upp en anställd chef.
Det anser tingsrätten som har förkastat ersättningskrav på drygt 47.300 euro från en man som anser sig uppsagd utan grunder.
En medelålders man anställdes hösten 2006 som försäljningschef hos ett åländskt företag. I maj 2008 blev han uppsagd och en månad senare slutade han sitt jobb.
Mannen har inte accepterat uppsägningen utan valde i stället att stämma arbetsgivaren. Dessutom krävde han tolv månaders lön i företaget i ersättning vilket sammanlagt är 47.352 euro.

Vägrade underteckna
Mannen motiverar sitt krav med att han anställdes efter en prövotid på 16 veckor och att arbetsgivaren redan under prövotiden borde ha kunnat avgöra om han var lämplig för jobbet eller inte.
Mannen anser också att själva uppsägningsförfarandet har varit osakligt. Mannen hänvisar bland annat till att han vägrade underteckna en varning som han fick i mars 2008 eftersom han ansåg att den är obefogad.

Omfattande inskolning
Man Ålands tingsrätt, som nu har behandlat arbetstvisten, anser att varningen och uppsägningen är både korrekta och befogade. Tingsrätten baserar sitt beslut på de aspekter som arbetsgivaren valde att lyfta fram i rättegången.
Av dem framgår det att mannen fick en omfattande inskolning till sitt jobb, en utbildning som varade längre än prövotiden på 16 veckor. Först efter prövotiden förstod arbetsgivaren att mannen inte hade den kompetens som han påstått att han hade då han sökte jobbet.

Sexuella anspeglingar
Och inte nog med det. Under den tid mannen jobbade på företagets klagade utländska kunder inte bara på yrkesmässig inkompetens och dåliga kunskaper i engelska utan också på mannens plumpa beteende. Han beskylls bland annat för opassande skämt med sexuella och politiska anspeglingar.
På en mässa i USA hade mannen i berusat tillstånd gjort upprepade närmanden mot en kvinna trots att hon bad honom låta bli. Arbetsgivaren anser att beteendet är oacceptabelt och att mannens uppförande kunde ha skadat företagets affärsframgångar.
Tingsrätten konstaterar i domen att arbetsgivaren har haft både sakliga och vägande grunder för en uppsägning av arbetsavtalet. Mannen skall nu ersätta den före detta arbetsgivarens rättegångskostnader med 14.518 euro.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN