DELA

Uppfinnare får idéerna prövade på miljömässa

Åländska uppfinnare som deltar i miljöteknikmässan den 17 mars får hjälp med att bedöma hur affärsmässiga idéerna är.
Modellen liknar ”Draknästet” på teve och temat är just affärsmöjligheter i framtidens miljöteknik.
Miljöteknik – clean tech på engelska – är temat när näringsliv, politiker och andra samlas till mässa i Alandica om en dryg vecka.
En av de intressantare punkterna på programmet är bedömningen av olika idéers affärspotential som görs på ort och ställe. Utställarna får presentera sin idé på 10 minuter för åländska investerare och bedömningen görs av experter från företaget Connect.
– Utställarna får alltså affärscoaching som förhoppningsvis kan leda till att nya allianser uppstår och att detta leder till framtida investeringar, sa handelskammarens vd Daniel Dahlén när mässarrangörerna bjöd in till pressinformation i fredags.

Lagtävling
En annan rolig sak är den kamp som ordnas redan före mässan mellan fyra ungdomslag som konkurrerar med varandra om förstapriset på 1.000 euro i en miljötekniktävling som går ut på att utveckla en affärsidé utgående från ett givet fall.
– Under tio timmar ska lagen få fram en lösning och de får använda vilka livlinor de vill. Vilka fallen är förblir hemligt till tävlingsdagen, men redan i januari fick lagen börja samla tänkbara livlinor, berättade Stefan Lång, projektledare för medarrangören AICIS.
Tävlingen leds av Lennart Engelhardt på Mattias Klum ab och prisutdelningen sker på mässan där också Mattias Klum föreläser.
Prisutdelning blir det också i tävlingen Miljödetektiverna där elever under hösten arbetat fram 63 bidrag. Vid prisutdelningen medverkar Finlands vetenskapscentrum Heureka .

Vindkraft i fokus
Huvudsponsor för mässan är Ålands vindenergiandelslag vars vd Henrik Lindqvist nyligen utsetts till Östersjöfondens pristagare för sitt mångåriga vindkraftsengagemang. Vindkraften nämns som ett av de affärsdrivande områdena.
90-talets åländska vindkraft öppnade dörrarna. I dag har Åland en framträdande position eftersom planen är att producera så mycket vindenergi att den kan gå på export.
– Det vi kan vidareutveckla är testning av sidoeffekterna, till exempel att producera vätgas med vindkraft för att driva den åländska bilparken, förklarar Henrik Lindqvist.

Kunskapsexport
Huvudidén är inte att tillverka delar och komponenter på Åland utan att bidra med kunskap och erfarenhet. Idéer kan licensieras ut för tillverkning och tjänsterna kan säljas.
– Men visst finns det också tillverkning, till exempel Norgeägda Mariehamnsföretaget Good Tech MRAB som producerar nyckelfärdiga reningsverk, påpekade Jonny Mattsson på Ålands företagarförening.
Finansminister Mats Perämaa noterade på pressinformationen att miljötekniksatsningen faller inom ramen för visionen om en grön ö i ett blått hav.
– Clean Tech-tåget går om vi inte hoppar på nu.

Etiska fonder
Han pekade också – med insyn i arbetet med landskapets pensionsfond – på att finansiärer och fonder runtom i världen allt mera satsar på företag med verksamhet med etisk inriktning och ren teknik. Hans övertygelse är att Åland genom sin småskalighet kan fatta snabba beslut och skaffa landskapet spetskompetens på miljöteknikens område.
AICIS planerar en fortsättning längre fram för att hjälpa företagen att komma vidare.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax