DELA

Unikt fall kring spelbolag

Ett spelbolag har i en unik uppgörelse gått med på att betala tillbaks 4,9 miljoner kronor till en spelberoende kvinna, som har skulder på femton miljoner kronor.
Fallet kan resultera i fler stämingar mot spelbolag tror en expert. Åländska Pafs vd Anders Ingves vill inte kommentera fallet.
I gårdagens Upsala Nya Tidning (UNT) kunde man läsa om en unik uppgörelse mellan ett spelbolag och en svårt skuldsatt privatperson.
Kvinnan i fråga, som var ekonomiansvarig vid ett företag i Uppsala, förskingrade företagets pengar för att kunna fortsätta spela. Åklagare i målet, Kenneth Brattström, menar att spelbolaget måste ha insett att det rörde sig om ett spelmissbruk.
Kvinnan kunde göra av med en miljon på en kväll. Enligt henne själv fick hon bonuspengar från spelbolaget och en egen kontaktman, som ringde och gratulerade eller hörde av sig om hon var sjuk.
– Det är uppenbart att spelbolagen förstått att allt inte stått rätt till. Om kvinnans uppgifter stämmer om hur spelbolagen agerat har hon definitivt blivit utnyttjad och då är det rimligt att det sker en återbetalning, säger Brattström till UNT.
Att ett spelbolag betalar tillbaks pengar som en spelare förlorat har nog aldrig hänt förr, säger Kim Grahn, förbundsordförande för Spelberoendes riksförbund, till TT.
Thomas Nilsson ifrån Spelinstitutet uppger för FNB att han tror att det inträffade kommer kunna stärka spelarnas makt och förbättra situationen för spelare som befinner sig i riskzonen för missbruk.


Vad säger PAF?
PAF:s vd Anders Ingves väljer att inte kommentera den artikel som Nya Åland hänvisar till.
– Jag anser att man måste känna till mer om bakgrunden till domen för att kunna tolka den. Det lilla som stod i UNT säger inte så mycket.
Man kan förmoda att många ålänningar kommer fråga sig ifall PAF varit inblandade på något sätt.
– Jag svarar inte på någonting angående fallet. Men PAF var inte representerade i artikeln, så utgående från det är det ju lätt att läsa ut att det inte gällde oss.
Skulle ni göra likadant som spelbolaget ifråga – betala tillbaks pengar – i en motsvarande situation?
– Det är en hypotetisk fråga som jag inte kan svara på.


Arbetar medvetet
Thomas Nilsson ifrån Spelinstitutet har sagt till FNB att åtminstone ett utländskt spelbolag närvarade vid rättegången. Han menar att de såg det ”som en viktig rättegång, som kan ge en fingervisning om vad som kan anses vara etik och moral i spelbranschen.” Var PAF där?

– Officiellt var vi inte representerade där. Men jag kan inte säga ifall någon av mina anställda valt att vara med vid rättegången.
Thomas Nilsson menar vidare att fallet kan resultera i flera stämningar och att det kan tvinga spelbolag att skärpa sina rutiner. Hur vill du kommentera det?
– Några fler stämningar tror jag inte det kommer leda till. Vad gäller ansvar, så är det viktigt att framhålla att PAF arbetar mycket medvetet med spelansvarsfrågan. Vi vill ge möjlighet till spelarna att själva begränsa sina insatser, att stänga av sig själva och så vidare. Jag tror det är viktigt att man möjliggör att individen själv kan begränsa sitt spelande. Det är så PAF jobbar, säger Ingves.

LINNEA TILLEMA
linnea.tillema@nyan.ax