DELA

Tufft jobb att få vinst i mjölkgården

De senaste åren har Leif Hagberg, vd för Tomtens mjölk i Saltvik, jobbat 360 dagar om året.
För att få lönsamhet i mjölkgården krävs hårt arbete och ett långsiktigt tänkande.
Men det som han framförallt oroar sig för är landskapets planer på att i grunden förändra avbytarservicen och dra in stöden.
Som jordbrukare är det tidiga morgnar som gäller. Redan strax före klockan sju startar arbetet på Tomtens mjölk den här tisdagen, då en last med nya kvigor levereras.
Efter det är det fullt fart – fodret ska blandas till, korna ska få mat och deras bäddar ska skrapas rena från gödsel. Det tar en god stund – här finns 110-120 kor som ska tas om hand vilket gör Tomtens till en av de större gårdarna på Åland.
– Men vi får nog plats med 20-30 kor till. Vi har egentligen inget annat val än att öka eftersom stallet är byggt för fler kor och varje koplats som står tom kostar pengar, säger Leif Hagberg.
Han är ekonom och vd för företaget vars verksamhet inleddes för två år sedan. Mjölkproduktion har det funnits längre än så gården – Leifs morbror Christer Tomtén drev tidigare jordbruk här. För några år sedan började Leif och hans bror Richard Hagberg fundera på framtiden och vad de ville göra. Leif läste ekonomi vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala och brodern körde lastbil.
– Jag såg potentialen i mjölkgården, det finns möjligheter att tjäna pengar på sikt eftersom världsmarknaden kommer att skrika efter mer livsmedel.


Nyfikna och sociala
De tre startade ett aktiebolag där Christers gamla mjölkgård nu ingår. Tomtens mjölk är fortfarande i uppbyggnadsfasen och än så länge går det runt, men genererar inte någon vinst att tala om.
– Målet är att ta ut en skälig lön, men det är långt borta.
Det är med andra ord kämpigt att få det att gå ihop ekonomiskt. De omdiskuterade neddragningarna i stödet från LBU-programmet kommer dock inte att drabba Tomtens så hårt i jämförelse med andra gårdar.
– Det blir väl några tusenlappar mindre. Men rent generellt kan man säga att ingen vill ju egentligen ha de här stöden. I stället vill vi ha betalt för det vi producerar.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén